Din 1 septembrie 2024, pensionarii din România care au cotizat peste 40 de ani se bucură de vești bune: creșteri semnificative ale pensiilor, între 80% și 90%. Anunțul a fost făcut de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a detaliat cum se vor aplica noile reguli și cine va beneficia de aceste majorări.

Creșteri semnificative pentru pensionari

Potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, peste 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste majorări, datorită noilor puncte de stabilitate introduse în legea pensiilor. Cei care au cotizat peste 40 de ani și primesc în prezent pensie minimă vor vedea o creștere substanțială a veniturilor lor, de peste 80-90%. Aceste măsuri vor determina ieșirea din zona indemnizației sociale pentru mulți pensionari.

Începând cu luna iunie 2024, Casele de Pensii vor demara procesul de tipărire și distribuire a noilor decizii de pensionare, pentru ca toți pensionarii să fie informați despre noile sume ale pensiilor lor începând cu 1 septembrie. Pe talonul de pensie vor fi afișate noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte și alte modificări specificate în lege.

Reclamă

Pensionarii cu stagii de cotizare sub 25 de ani

Pentru pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani, pensia va rămâne la nivelul actual. Aceștia au beneficiat deja de o indexare de 13,8% la începutul anului și vor primi în continuare indexările anuale prevăzute de lege.

Pentru a exemplifica modul în care se calculează pensia, luați în considerare cazul unui pensionar cu un salariu brut de 5.000 de lei și o vechime de 30 de ani. Formula de calcul arată că acest pensionar va primi o pensie mărită cu 500 de lei.

Perioade asimilate vechimii de muncă

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative pentru milioane de pensionari. Perioadele asimilate vechimii în muncă, cum ar fi cursurile universitare, serviciul militar, indemnizațiile de asigurări sociale sau concediul pentru creșterea copilului, contribuie la acumularea punctelor de stabilitate și implicit la creșterea pensiilor.

Aceste modificări vor avea un impact pozitiv asupra nivelului de trai al pensionarilor cu stagii lungi de cotizare, care vor beneficia de creșteri substanțiale ale pensiilor. Noua lege a pensiilor vine cu promisiuni de creștere a veniturilor pentru cei care au muncit o viață întreagă pentru aceste drepturi.