Mamaliga gustul nostalgiei ruralului descoperindu-se in bucatariile moderne de oras

Data actualizării: 5 iunie 2025

Considerata de multe ori drept painea saracului, mamaliga a fost si inca mai este un aliment de baza in multe zone ale tarii noastre, indeosebi in cele muntoase sau dealurile. Chiar daca la prima vedere pare un preparat simplu, acesta ascunde cateva secrete care il fac cu adevarat deosebit.

Retete vechi, gusturi noi

Pana nu demult, mamaliga nu era considerata a fi un preparat sofisticat, insa de-a lungul timpului, acesta a inceput sa fie servit in cele mai fine restaurante, in combinatii sofisticate. Reteta clasica a fost reinterpretata, astfel incat o regasim in meniuri alaturi de branzeturi fine, ciuperci sotate in vin sau chiar trufe. Insa, in trecut, mamaliga nu se fierbea in apa. In satele romanesti, se apela la un truc culinar care facea cu adevarat diferenta. In multe case, apa era inlocuita cu lichide mai hranitoare, cum ar fi laptele de vaca sau zerul rezultat de la prepararea branzei.

Un gust autentic

Spre finalul fierberii, oamenii adaugau putina smantana sau untura, pentru mai multa savoare si o textura catifelata. Acest mod de preparare, mai putin cunoscut in orase, este ideal pentru mamaliga ce urmeaza sa fie combinata cu branza de burduf, oua sau sarmale. Nu doar gustul este imbunatatit prin inlocuirea apei cu lapte sau zer, dar acesta ajuta si organismul. Spre deosebire de painea alba, care are de obicei faina rafinata si diversi aditivi, mamaliga nu contine gluten, se digera mai usor si ofera un aport de energie constant pe durata zilei. Tocmai de aceea, multi romani o includ in meniul zilnic, mai ales cand urmeaza o dieta fara gluten sau adopta un stil alimentar cat mai simplu. La tara si unele restaurante cu specific, se mai foloseste inca reteta autentica. Indiferent daca vrei sa te bucuri de o portie cu mamaliga si smantana sau vrei sa o servesti impreuna cu alte mancaruri traditionale, o poti prepara din cand in cand, pentru a te bucura de o experienta culinara inedita.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨