Medic avertizează despre pericolele ascunse ale unor preparate comandate frecvent la restaurant

Data actualizării: 20 iunie 2025

Potrivit dr. Christine Adaeze Nwoha, specialistă în boli cronice din Texas, există anumite preparate pe care le comandăm frecvent la restaurant, dar care pot fi periculoase pentru sănătate. Deși delicioase și cu un aspect apetisant, aceste alimente pot conține bacterii care pot provoca serioase probleme de sănătate.

Preparate potențial periculoase

Într-un clip video postat pe Instagram, dr. Nwoha a dezvăluit că evită să consume anumite alimente la restaurant, deoarece acestea pot conține bacterii periculoase. Printre acestea se numără carnea în sânge și stridiile crude, preparate comandate de foarte multe persoane. Acestea pot ascunde, însă, bacterii cum ar fi E.coli, salmonella și norovirus. Anual, din cauza acestor microorganisme prezente în preparate, au loc peste 420.000 de decese la nivel global. Doar în Marea Britanie, aproximativ 2,4 milioane de persoane se confruntă cu toxiinfecție alimentară, după cum arată Agenția pentru Standardele Alimentare (FSA).

Riscurile consumului de carne în sânge

Consumul de carne de vită în stare rare sau mediu-rare, mai ales sub formă de burgeri, poate provoca probleme serioase. Acest tip de carne poate conține bacterii nu doar la suprafață, ci și în interior, care pot fi eliminate doar prin gătitul suficient.


“Carnea tocată poate conține bacterii nu doar la suprafață, ci și în interior, iar gătitul insuficient lasă bacteriile vii”, a explicat Dr. Nwoha.

Dacă, totuși, vrei să comanzi un burger, asigură-te că este bine gătit. Dr. Nwoha recomandă să ceri să fie schimbat și gătit bine dacă cineva aduce un burger care nu este bine prăjit.

Citește și:

Pericolele stridiilor crude

Dr. Nwoha evită de asemenea să comande stridii crude la restaurant. A oferit exemplu unei prietene care s-a confruntat cu mari probleme după ce a consumat o stridie contaminată cu Bacteria Vibrio vulnificus. Aceasta se găsește în ape costiere calde și poate cauza o infecție severă, mai ales în cazul femeilor însărcinate sau persoanelor care au un  sistem imunitar slăbit. Mai mult, bacteria poate duce rapid la sepsis și la deces. Simptomele apar după doar câteva ore și constă în greață, vărsături, diaree și dureri abdominale. Stridiile pot fi și purtătoare de norovirus. Acesta poate să declanșeze infecții grave la nivelul creierului și măduvei spinării, cum ar fi encefalita și meningita.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨