Locuitorii din București se pregătesc pentru o premieră meteorologică fără precedent: o iarnă fără zăpadă. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au analizat datele și confirmă că, până în acest moment, precipitațiile specifice sezonului rece au fost aproape inexistente.
Sezonul rece din București, aproape de o premieră istorică. ANM: ”Este o iarnă de excepție”
În ultimii ani, în special în zonele joase ale țării, iernile au fost tot mai blânde, însă 2025 ar putea intra în istorie ca fiind primul an fără nicio zi autentică de iarnă în Capitală. Deși temperaturile au mai coborât în ultimele săptămâni, stratul de zăpadă a lipsit cu desăvârșire, iar șansele să apară în perioada următoare sunt minime.
„Este o iarnă de excepție! Este tot mai puțină zăpadă în România, în zonele joase de relief. Până pe 14 februarie nu așteptăm precipitații în București. Poate câțiva fulgi de zăpadă s-ar putea, undeva în intervalul 15 – 18 februarie”, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog ANM, conform Observator.
Reclamă
Mai mult decât atât, datele oficiale arată că luna ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată. Deși februarie a adus temperaturi ceva mai scăzute, caracteristicile clasice ale sezonului rece au fost aproape inexistente.
Cum va fi vremea în București și în țară în următoarea perioadă
Meteorologii estimează că vremea se va menține stabilă până în a doua jumătate a lunii februarie. În majoritatea regiunilor țării, diminețile vor fi reci, iar nopțile vor aduce temperaturi negative, mai ales în zonele depresionare.
Ziua, însă, temperaturile vor fi peste media normală, iar precipitațiile vor fi reduse. Potrivit specialiștilor, un val de înnorări ar putea apărea în vest și sud-vest la finalul săptămânii viitoare, cu posibilitatea unor precipitații mixte care ar putea genera polei.
- Temperaturile maxime: între 1 și 9 grade Celsius.
- Temperaturile minime: între -15…-13 grade în depresiunile Carpaților Orientali.
- În București: temperaturile vor rămâne ridicate comparativ cu normalul perioadei, iar probabilitatea apariției precipitațiilor va crește spre sfârșitul intervalului.