Mihaela Bilic anunță mâncarea viitorului Ingredientul deja prezent în majoritatea produselor

Data actualizării: 12 aprilie 2025

Nutriționistul reputat, Mihaela Bilic, a adus în discuție un ingredient care ar putea deveni mâncarea viitorului. Acesta este deja utilizat într-o mulțime de produse și are potențialul de a hrăni un număr mare de oameni.

Porumbul versus Inul

O posibilitate ar fi porumbul, dar acesta vine cu dezavantaje. Deși producția poate atinge până la 10 tone de boabe la hectar, cultura este intens exploatată la nivel global. Porumbul generează aproximativ 40 de milioane de calorii, suficiente pentru a asigura hrana a 50 de persoane pentru un an. Cu toate acestea, pentru a atinge acest nivel de producție, este nevoie de un aport semnificativ de apă, îngrășăminte chimice și pesticide.

Pe de altă parte, culturile considerate ecologice și sănătoase, precum inul, au un randament caloric mai scăzut. Semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega 3, însă pot genera doar 13 milioane de calorii la hectar. Acestea pot hrăni anual aproximativ 17 persoane. Avantajul acestei plante este că necesită mai puține resurse pentru cultivare și este mai prietenoasă cu mediul.


Uleiul de palmier – mâncarea viitorului?

Un alt ingredient care ar putea fi folosit în viitor este uleiul de palmier. Un hectar ar putea produce 6 tone de ulei de palmier, echivalentul a 54 de milioane de calorii. Aceasta este o cantitate suficientă pentru a hrăni 75 de persoane pentru un an. Uleiul de palmier este un ingredient prezent în multe produse, dar exploatarea intensivă are un impact negativ asupra mediului.

Citește și:

“Mâncarea viitorului va fi cu ulei de palmier! (…) Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios! Din păcate, exploatarea intensivă are impact negativ asupra mediului… dar asta nu pare să oprească pe nimeni”, a declarat Mihaela Bilic.

În ciuda impactului asupra mediului, uleiul de palmier pare să fie o opțiune viabilă pentru viitor, datorită randamentului său alimentar ridicat. Cu toate acestea, este important să ne amintim că echilibrul între productivitate și durabilitate va fi esențial pe măsură ce populația globală continuă să crească.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨