Mihaela Bilic propune taxarea mâncării neconsumate în restaurante pentru a reduce risipa alimentară

Data actualizării: 12 mai 2025

Nutriționista Mihaela Bilic propune o măsură neobișnuită pentru a reduce risipa alimentară. Ea sugerează ca restaurantele să înceapă să taxeze clienții pentru mâncarea care nu este consumată și care rămâne în farfurie.

Un sistem revoluționar

Inspirându-se din modelul restaurantelor ‘all you can eat’, Bilic atrage atenția asupra tendinței de a consuma în exces, stimulată de oferta nelimitată. Pentru a evita aruncarea mâncării, anumite localuri au introdus taxa pentru ceea ce rămâne în farfurie. Deși această metodă ar putea stârni revoltă, pare că dă rezultate.

„Cum ar fi să plătim pentru mâncarea pe care o aruncăm, nu pentru ceea ce mâncăm?”, se întreabă Bilic.

În astfel de situații, instinctele ne împing la lăcomie, avem ochii mai mari decât stomacul și nu ne putem abține, vrem din toate și TOT! La final, în loc să ne bucurăm de ospăț, rămânem cu o senzație neplăcută: am pierdut controlul și am exagerat, explică Bilic.


Comportamentul se schimbă

În fața porțiilor nelimitate, pofta câștigă. Totuși, la final ne dăm seama că nu putem consuma tot, iar produsele rămân neconsumate. Restauratorii care se încumetă să propună un astfel de bufet diversificat, au venit cu o soluție ingenioasă: nu plătești o sumă fixă ca să mănânci cat poți, ci plătești la gramaj tot ce rămâne în farfurie neconsumat.

Citește și:

„Este incredibil cum se ni se schimbă comportamentul și suntem capabili să devenim ponderați când vine vorba de bani! Brusc ne trezim că putem să gustăm un pic din fiecare preparat, că nu mai umplem cu vârf farfuria… știm să fim cumpătați și moderați dacă ne ustură la portofel!”, a adăugat Bilic.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨