Mircea Cărtărescu nominalizat la Booker Prize 2025 pentru romanul Solenoid

Data actualizării: 7 aprilie 2025

Mircea Cărtărescu este pe lista nominalizărilor la prestigiosul premiu Booker Prize 2025 pentru romanul său, „Solenoid”, anunțul fiind făcut recent. Gala decernării distincțiilor va avea loc pe 20 mai, la Londra. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate literaturii la nivel internațional.

Nominalizarea la Booker Prize

Potrivit informațiilor prezentate de site-ul anaarecărți.ro, Mircea Cărtărescu are șanse să fie recunoscut de lumea culturală din Marea Britanie pentru opera sa „Solenoid”. Premiul, în valoare de 50.000 de lire sterline, se va împărți între autor și traducător. Din cele 13 titluri nominalizate la Booker Prize în 2025, juriul a ales 6 finaliști, printre care se regăsește și autorul român.

Concurenții lui Mircea Cărtărescu

Dintre cele 13 opere nominalizate, în afară de „Solenoid”, amintim câteva titluri importante: The Book of Disappearance – Ibtisam Azem; On The Calculation of Volume 1 – Solvej Balle; Reservoir Bitches – Dahlia de la Cerda; Small Boat – Vincent Delacroix; Hunchback – Saou Ichikawa; Unde The Eye of The Big Bird – Hiromi Kawakami; Eurotrash – Christian Kracht; Perfection – Vincenzo Latronico; A Leopard-Skin – Anne Serre.


„Solenoid”, opera literară a lui Mircea Cărtărescu, a captat atenția criticilor de la nivel internațional, fiind elogiată în repetate rânduri. De exemplu, în 2022, cartea a ocupat pagini importante în cotidianul american New York Times. În cronica scrisă de Dustin Illingworth, acesta descrie romanul drept unul „divin” și explică și de ce a folosit acest cuvânt.

Citește și:

„Romanul „Solenoid” este plasat în mediul dur din capitala României la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80′. Prezintă reflecțiile unui profesor asupra tinereții sale, a mamei sale, a slujbei sale, a visurilor sale tulburătoare și a intuiției sale copleșitoare că anomaliile vieții lui constituie un tipar impenetrabil”, se arată în cronica criticului literare de la New York Times.

În critica sa, autorul de la NY Times observă mai multe referințe în scrierea lui Cărtărescu. Compară anumite elemente cu operele unor nume grele din literatură precum Gabriel Garcia Marquez, Kleist, Kafka sau Bruno Schulz.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨