Mirela Vaida dezvaluie reteta pentru cozonac moldovenesc

Mirela Vaida, celebrul prezentator de la Acces Direct, a dezvaluit reteta sa secreta pentru un cozonac moldovenesc delicios, cu umplutura de nuca si rahat. Cu pasi simpli si ingrediente de baza, Mirela Vaida ne invata cum sa pregatim un desert traditional care ne va aduce aminte de copilarie.
Reteta pentru cozonacul moldovenesc
Pentru a prepara acest cozonac delicios, avem nevoie de urmatoarele ingrediente pentru aluat:
- aproximativ 2 kg de faina alba
- apa minerala
- sare
- zahar
- drojdie umeda sau uscata, dizolvata in lapte cald
- unt gras si smantana grasa
- o lamaie data pe razatoare
- esente
- 6 oua
- lapte cald
Mirela Vaida ne spune cum sa pregatim aluatul pentru cozonac: "In primul rand o sa presor sarea peste faina, dupa care o sa pun zaharul in cuibusor. Apoi punem drojdia dizolvata in laptic cald si amestecam. Sa stiti ca eu nu am cantitati, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac retete profesionale, le fac asa dupa mintea mea."
Mod de preparare aluat
Mirela Vaida continua: "O sa pun acum untul, taiat cubulete. Este un unt gras si o sa-l amestec aici, cu faina si cu lapte. O sa mai pun si cateva linguri bune de smantana. Amestesc si dupa aceea pun ouale. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe oua. Mama, de exemplu, punea cate patru oua la un kilogram de faina sau chiar cinci. Eu o sa pun sase oua."
Apoi adauga, pe rand, 6-7 galbenusuri si amesteca. Mai pune si lapte, sa se omogenizeze. Pun lamaia rasa si amesteca bine. Adauga un pic de esenta de rom, portocala si lamaie. Incepe sa omogenizeze, mai pune putin lapte si apa minerala, pentru a afana acest aluat. Deja incepe sa framante coca.
Preparare umplutura
Pentru umplutura cozonacului moldovenesc, Mirela Vaida foloseste urmatoarele ingrediente:
- rahat taiat cubulete, dat prin zahar pudra
- 1 kg de miez de nuca
- zahar
- cacao
- lapte
- esente
- stafide
Mirela Vaida explica cum se pregateste umplutura: "Luam miezul de nuca, punem zahar si cacao si amestecam. Turnam cate un pic de lapte si trebuie sa iasa o pasta grosuta. Nu foarte lichida, pentru ca trebuie sa se aseze bine pe foaia de cozonac. Invartim, pana se omogenizeaza foarte bine."
Dupa ce a crescut aluatul, il imparte in patru, deoarece o sa faca doi cozonaci impletiti. Incepe sa intinda aluatul si pune multa umplutura de nuca pe fiecare bucata. Peste umplutura, pune rahat si stafide. Apoi ruleaza fiecare bucata si impleteste, doua cu doua, si ii pune in tavi.
Mirela Vaida ne mai dezvaluie un mic secret: ii acopera inca zece minute, timp in care incalzeste cuptorul. In acest timp, ungeti cozonacii cu un amestec de galbenus si ulei de masline, apoi ii lasati la cuptor aproximativ 45 de minute.
Mirela Vaida ne-a aratat ca pregatirea unui cozonac moldovenesc traditional este un proces simplu si plin de savoare. Acum putem sa ne bucuram de acest desert minunat alaturi de cei dragi!
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨