Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat de acest şarpe veninos

Data actualizării: 15 iulie 2025

Muşcătura de viperă poate fi un eveniment extrem de periculos, care necesită intervenţie medicală promptă. Specialiştii avertizează că viperele sunt active mai ales în perioada iunie-august, când se împerechează, şi că muşcătura lor lasă două urme punctiforme.

De asemenea, simptomele pot include anxietate, transpiraţii, greţuri, tahicardie şi chiar insuficienţă respiratorie acută.

Măsuri de prim ajutor în cazul muşcăturii de viperă

În cazul unei muşcături de viperă, este esenţial să se acţioneze rapid. Cea mai importantă măsură este transportul victimei la un medic pentru administrarea de antivenin.


Până la sosirea echipajelor medicale, victima trebuie să stea într-o poziţie culcată, cu capul şi bustul ridicate şi locul muşcăturii sub nivelul inimii.

Citește și:

Trebuie aplicată o bandă elastică pentru compresiune limfatică, iar rana trebuie curăţată cu apă şi săpun. Bijuteriile şi hainele strânse trebuie îndepărtate pentru a preveni complicaţiile în caz de reacţii adverse la venin.

Ce să nu faci niciodată:

  • Nu tăia şi nu suge sângele din rană.
  • Nu aplica un dispozitiv de aspiraţie decât dacă eşti cadru medical.
  • Nu aplica un garou.
  • Nu folosi gheaţă sau obiecte reci.
  • Nu administra ser antiviperin pe teren.
  • Nu consuma băuturi alcoolice, cafea sau stimulente.

Pentru a preveni muşcăturile de viperă în timpul drumeţiilor, evitaţi zonele cu ierburi înalte şi necunoscute, folosiţi beţe lungi pentru a verifica terenul şi purtaţi încălţăminte adecvată.

Dacă întâlniţi un şarpe, anunţaţi grupul şi părăsiţi zona în linişte. Sebastian Mezei, director executiv al DSP Hunedoara, avertizează:

„Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar.”

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨