Nava spatiala Juno, care orbiteaza in jurul lui Jupiter, a surprins o imagine fascinanta a lunii gigantice Europa, dezvaluind miscari aparente in crusta sa inghetata. NASA a poreclit aceasta caracteristica "Ornitorincul", iar descoperirile sunt cu adevarat uimitoare.

Europa, a patra luna ca mărime a lui Jupiter, este situata la aproximativ 671.000 de kilometri de cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Aceasta se afla la o distanta de 805 milioane de km de Soare, fiind doar putin mai mica decat Luna Pamantului. Cu un câmp magnetic, o atmosferă slabă de oxigen si un miez de fier lichid, Europa este de fapt mai mult asemenea unei mici planete decat unei simple luni. Scoarta sa de gheata, cu o grosime de 18 km, ascunde un ocean sarat, iar aceste descoperiri sunt cu adevarat fascinante.

"Ornitorincul" si alte descoperiri uluitoare:

Imaginile recente transmise de nava spatiala Juno, care se afla in orbita in jurul lui Jupiter din 2016, au dezvaluit o caracteristica unica a Europei, numita "Ornitorincul". Aceasta zona de haos, masurand aproximativ 37 km pe 67 km, contine cocoașe, creste, blocuri de gheata si un material brun-roșcat. Cercetatorii presupun ca aceasta este locul in care oceanul subteran al Europei isi face aparitia, producand bule prin gheata.

Reclamă

Pe langa aceasta caracteristica, navele spatiale au mai surprins si alte descoperiri fascinante. O creasta dubla care ruleaza est-vest, situata la aproximativ 50 km de "Ornitorincul", arata pete posibile in jurul ei, care s-ar putea sa fie depozite de apa sarata care se ridica la suprafata din oceanul Europei. De asemenea, imagini in lumina vizibila realizate de JunoCam arata cum crustele de gheata de la polii nord si sud ai Europei s-au mutat, sugerand ca scoarta de gheata plutește liber, miscandu-se in jurul lunii.

Juno si alte misiuni spatiale:

Misiunea navei spatiale Juno se va incheia in 2025, insa doua alte misiuni sunt planificate pentru explorarea Europei. NASA va lansa Europa Clipper la sfârșitul acestui an, care va ajunge la destinatie in 2030. De asemenea, Agenția Spațiala Europeana a lansat Juice in 2023, care va ajunge pe Europa in 2031 pentru a face turul a trei dintre lunile lui Jupiter: Ganymede, Callisto si Europa.

Aceste descoperiri uluitoare aduc o lumina noua asupra misterelor Europei si arata cat de fascinanta poate fi explorarea spatiului cosmic. Oamenii de stiinta sunt nerabdatori sa afle mai multe despre aceasta luna uimitoare si sa dezvaluie secretele pe care le ascunde.