Nicușor Dan, primele declarații despre măsurile de austeritate: „Pentru ca România să treacă fără majorarea TVA, era nevoie de un set de măsuri discutate cu Comisia Europeană”. Ce spune despre pensiile magistraților

Președintele României, Nicușor Dan, a explicat în conferința de presă din 14 iulie că, pentru ca România să păstreze TVA-ul la 19%, era nevoie de un set bine stabilit de măsuri, discutate în prealabil cu Comisia Europeană.
Potrivit acestuia, discuțiile cu premierul și coaliția s-au purtat înainte de numirea Guvernului și includ angajamentul ferm de a menține TVA-ul nemodificat.
Guvernul, obligat să ia măsuri dure pentru a nu pierde încrederea partenerilor europeni
„Pentru ca aceste corecții să fie făcute cu păstrarea TVA la 19%, trebuia un complex de măsuri care ar fi trebuit să fie luate și sunt absolut convins că era o direcție. Din momentul în care am numit Guvernul cu această condiție, toate măsurile au intrat în atributul Guvernului”, a declarat șeful statului.
Tot el a recunoscut că presiunea din partea Comisiei Europene și a agențiilor de rating a fost mare.
„Noi eram într-o situație în care planul acesta de măsuri trebuia să fie credibil pentru Comisia Europeană, agențiile de rating, și semnalul a fost: nu mai credem că România face reduceri de cheltuieli și redresare ca să reduceți deficitul”, a afirmat Nicușor Dan.
Măsurile fiscale sunt provizorii, susține președintele, și dacă nu se fac greșeli, România ar putea intra în OCDE. El a mai anunțat că Administrația Prezidențială își va reduce bugetul cu 20%.
„Asta înseamnă 20 de milioane de lei, mult mai mult decât 1.000 de lei sau 2.000 pe care aş putea eu să-i reduc din salariu”, a spus șeful statului.
În legătură cu pensiile magistraților, Nicușor Dan a transmis că prevederea tranzitorie din lege rămâne valabilă și că nu este cazul ca magistrații să iasă din sistem în grabă.
„Această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților. Mesajul meu este că toți cei care împlinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem”, a declarat președintele.
A recunoscut totodată greșeli politice care au dus la dezechilibre în sistemul de justiție.
„A fost o greșeală a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul și atunci stimulezi oamenii să iasă din sistem”.
Criticat de CSM pentru întârzierea semnării decretelor de pensionare, Nicușor Dan a replicat:
„Cred că și-au ales prost persoana împotriva căreia să iasă cu un comunicat de presă. Eu sunt unul dintre politicienii care a fost des în sala de judecată”.
Președintele a explicat că dosarele erau incomplete și că procesul este aproape de finalizare.
„Am încercat să mă uit peste ele weekendul acesta. E o chestiune de două-trei zile până semnez”.
A recunoscut lipsa unei reacții ferme a statului în fața violenței asupra femeilor:
„Statul român nu dă o impresie de forță care să descurajeze astfel de manifestări. E o problemă gravă. Este o problemă de mentalitate, condiția femeii și este o problemă de slăbiciune a statului român”.
Despre legea anti-extremism, Nicușor Dan a spus că sesizarea CCR era o obligație constituțională și că prevederile sunt neclare:
„Această asociație are sau nu are caracter legionar? Pentru că legea nu ne spune. Și dacă are caracter legionar, oamenii aceștia trebuie să facă pușcărie? Eu cred că nu”.
Președintele susține o lege clară și fermă împotriva extremismului, fără loc de abuzuri sau interpretări arbitrare.
„Trebuie să avem o lege care să condamne manifestările xenofobe, antisemite, dar o astfel de lege trebuie să fie foarte clară, ca să nu lase loc la interpretări și abuzuri”.
Întrebat despre șefia SRI, SIE și SPP, a spus că are persoane în vedere și că deciziile se vor lua cu sprijinul partidelor parlamentare:
„Discuția asta am avut-o cu partidele înainte de formarea Guvernului, iar propunerea va veni de la mine. Am câteva persoane în minte”.
Despre numirea Liei Savonea, a declarat că nu a fost un demers singular și că a discutat cu mai multe persoane din domeniul justiției.
„Am discutat cu mai multă lume pe subiectul justiție și continui să o fac”.
A confirmat că a protestat împotriva lui Sorin Grindeanu în 2017, dar a justificat numirea acestuia în funcție prin realitatea constituțională.
„Suntem în politică și suntem guvernați de legea majorității. Avem majoritate parlamentară. Nu ne permitem aventuri precum alegeri anticipate”.
Referitor la Viktor Orbán, a transmis că urmează o discuție oficială:
„Ne-am intersectat și la reuniunea NATO și la Consiliul European. Desigur, la un moment dat o să avem această discuție aprofundată”.
Pe tema IICCMER, președintele a precizat că o comasare nu înseamnă desființare și că un institut al comunismului este necesar:
„O comasare a unei instituții nu înseamnă desființarea acelei instituții, ci că nu o să mai existe un contabil dedicat, un jurist dedicat. Un institut al comunismului este necesar”.
Referitor la cumulul pensiei cu salariul, inclusiv în cazul generalului Pahonțu:
„Nu am o opinie. Mărturisesc că nu am (…) există o componentă juridică și una economică”.
Pe partea de finanțare electorală, a prezentat detalii clare:
„Diferența dintre donații și cheltuieli: 145.000 de lei. Dintre donatori: Măriuca și Florin Talpeș și 3.179 de donații online”.
„Donațiile au fost de 9.500.000 de lei, cheltuielile de 7.000.000 de lei. Deci rezultă o diferență de 2.500.000 de lei”.
Vizitele oficiale din iulie:
- 16 iulie – Cadrul financiar multianual al UE 2028–2034
- 18 iulie – Vizită în Germania cu întâlnire la cancelar
- 25–26 iulie – Vizită în Austria
- 29 iulie – Trimiterea proiectelor pentru programul SAFE
Despre summitul pentru reconstrucția Ucrainei:
„A fost o întâlnire de voință în care am participat în format online”.
Relaxarea fiscală va fi analizată după raportul Comisiei Europene din octombrie:
„Angajamentul Guvernului, în momentul în care a fost învestit, a fost că TVA nu va crește și că vom avea o evaluare a Comisiei în octombrie și vom vedea dacă măsurile sunt suficiente sau nu”.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨