„Noua Formulă de Calcul a Pensiilor pentru Angajații cu Stagiu Minim de 15 Ani”

Data actualizării: 21 iulie 2025

Noua lege a pensiilor, care prevede recalcularea acestora, va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Mulți pensionari se întreabă cum vor fi afectați și dacă vor primi sume mai mari. În articolul de față, vom explica formula de calcul și condițiile necesare pentru a beneficia de pensie, conform noilor reglementări.

Detalii Despre Noua Lege a Pensiilor

Noua formulă de calcul a pensiilor aduce schimbări semnificative, în special pentru cei care au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Conform acesteia, pensionarii vor primi 45% din salariul minim brut și încă 1% din salariul minim brut pentru fiecare an suplimentar de vechime.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat faptul că „cei care au stagiul minim de cotizare pot beneficia de indemnizația minimă socială, în valoare de 1.281 de lei, în cazul în care pensia rezultată din calculul clasic ar fi mai mică”.


Este important de menționat că pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă, persoanele trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, atingându-se gradual conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 a legii.

Citește și:

Pensia pentru Limită de Vârstă: Ce Trebuie Să Știi

Pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc cumulativ condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe, atins gradual conform aceleași eșalonări.

Pentru a vă înscrie la pensia pentru limită de vârstă, este necesar să depuneți următoarele acte:

  • Cerere tip pentru înscrierea la pensie
  • Carnetul de muncă (original)
  • Carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original)
  • Actele de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naștere și de căsătorie (original)
  • Livretul militar (original)
  • Diploma de absolvire a învățământului universitar (original) și adeverința care să ateste durata normală a studiilor și faptul că au fost urmate la zi
  • Adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original)
  • Adeverința privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original)
  • Procura specială, pentru mandatar (original)
  • Adeverința care să ateste perioadele de activitate realizate după 1 ianuarie 2011 (original)

Ce Urmează?

Noua lege a pensiilor vine cu promisiuni, dar și cu incertitudini pentru mulți pensionari. Deși unii vor beneficia de sume mai mari, alții vor rămâne cu aceleași pensii ca înainte. Este esențial ca toți pensionarii să fie informați și pregătiți pentru schimbările ce vor urma.

Indiferent de situație, este clar că noua lege a pensiilor va aduce o reformă semnificativă în sistemul de pensii din România. Rămâne de văzut cum va fi implementată și cum va afecta viața de zi cu zi a pensionarilor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨