Noua lege a pensiilor: Ce pensie primesc cei care au lucrat doar 15 ani pe carte de munca? Regula care se va aplica de la 1 septembrie 2024

Data actualizării: 9 iulie 2025

Cu totii ne gandim la viitorul nostru financiar si la felul in care ne vom asigura o pensie decenta dupa ani intregi de munca. O noua lege a pensiilor va intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie 2024, iar aceasta aduce cu sine schimbari majore in ceea ce priveste calculul si acordarea pensiilor pentru cei care au lucrat doar 15 ani pe carte de munca. Ce inseamna aceasta noua regula si cum va afecta aceasta pe viitorul nostru financiar?

Noua lege a pensiilor si recalcularea

Noua lege a pensiilor, care va fi aplicata incepand cu 1 septembrie 2024, va aduce cu sine o noua formula de calcul a pensiilor. Multi pensionari sunt nelamuriti cu privire la modul in care va functiona aceasta noua regula si spera sa primeasca mai multi bani la pensie. Totusi, unii dintre ei ar putea ramane cu aceeasi suma de bani.

In prezent, pentru a beneficia de pensie, este nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani, adica trebuie sa fi lucrat pe carte de munca aceasta perioada. Conform noii formule de calcul, la o vechime de cel putin 15 ani, pensionarul va primi 45% din salariul minim brut si inca 1% din salariul minim brut pentru fiecare an suplimentar.


Fostul ministru al Muncii, Marius Budai, a explicat ca cei care au atins stagiul minim de cotizare pot beneficia de indemnizatia minima sociala in cazul in care pensia rezultata din calculul clasic ar fi mai mica.

Citește și:

Detalii despre noua lege a pensiilor

Conform noii legi a pensiilor, aplicabila din septembrie 2024, pensia pentru limita de varsta se acorda la implinirea varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. Nu sunt incluse in calculul acestui stagiu de cotizare contributiv perioadele asimilate, cum ar fi studiile superioare, stagiul militar, sporurile pentru conditii de munca deosebite sau speciale, perioadele necontributive anterioare datei de 1 aprilie 2001 si perioadele recunoscute in baza Decretului Lege 118/1990.

Conditii pentru pensia de limita de varsta

Pensia pentru limita de varsta se acorda persoanelor care, la data pensionarii, indeplinesc cumulativ conditiile de varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Aceste varste se ating gradual, conform esalonarii prevazute in lege.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe si se atinge tot gradual, la fel ca si stagiul complet de cotizare de 35 de ani pentru femei si barbati.

Pentru a beneficia de pensia pentru limita de varsta, sunt necesare urmatoarele acte:

  • Cerere tip
  • Carnetul de munca (original)
  • Carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original)
  • Alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau in serviciu
  • Actele de stare civila ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de nastere si de casatorie (original)
  • Livretul militar (original)
  • Diploma de absolvire a invatamantului universitar (original) si adeverinta care sa ateste durata normala a studiilor si faptul ca au fost urmate la zi
  • Adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original)
  • Adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original)
  • Procura speciala, pentru mandatar (original)
  • Adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa 1 ianuarie 2011 (original)

Cu aceste modificari majore in sistemul de pensii, este important sa fim informati si sa ne asiguram ca avem toate actele necesare pentru a beneficia de pensia cuvenita. Este esential sa ne gandim la viitorul nostru financiar si sa facem toate demersurile necesare pentru a ne asigura ca vom avea o batranete linistita si fara griji financiare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨