Noul Cod Rutier 2025 clarifica confuzia soferilor despre utilizarea avariilor la mersul cu spatele

Soferii din Romania se confrunta cu o dilema in ceea ce priveste utilizarea avariilor atunci cand executa manevra de mers cu spatele. Noul Cod Rutier 2025 vine cu o clarificare a acestui aspect, eliminand confuzia si oferind instructiuni clare.
Reguli clare pentru mersul cu spatele
Conform cadrului legal stabilit de Codul Rutier 2025, nu este obligatoriu sa pornesti avariile atunci cand executi manevra de mers cu spatele. Cu toate acestea, ca o masura suplimentara de avertizare a celorlalti participanti la trafic, este recomandat sa le pornesti.
„Eu recomand tuturor sa puna avariile cand dau cu spatele. Aceste lumini care se aprind alternativ atrag atentia celor din spate. Iar in combinatie cu lumina alba, care se aprinde cand cuplezi treapta de marsarier, arata clar ca masina merge cu spatele.”
a declarat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru.
Specialistii considera avariile ca o masura suplimentara de avertizare. Atunci cand executi manevra de mers cu spatele, nu doar ca este recomandat sa aprinzi avariile, dar este absolut necesar sa cunosti regulile executarii acestei manevre.
Reguli si restrictii din Codul Rutier 2025
Noul Cod Rutier prevede anumite restrictii pentru manevra de mers cu spatele. Nu ai voie sa circuli cu spatele pe o distanta mai mare de 50 de metri, atat pe strazile pe care se circula in ambele sensuri, cat si pe strazile cu sens unic. Este interzis sa iesi cu spatele de pe un drum cu sens unic in alta strada. Daca vrei sa iesi cu spatele dintr-un garaj si nu ai vizibilitate, Codul Rutier stipuleaza ca este obligatoriu ca o alta persoana sa te dirijeze.
Soferul este principalul responsabil atunci cand incepe sa execute manevra de mers cu spatele. Trebuie sa se asigure ca totul este in regula si ca pietonii si restul masinilor din trafic nu sunt puse in pericol.
Codul Rutier 2025 prevede clar situatiile in care avariile sunt permise. In caz contrar, sancțiunile sunt destul de dure. Avariile pot fi folosite pentru a semnala un pericol iminent sau atunci cand masina are o defectiune, pentru a-i avertiza pe ceilalti soferi. De asemenea, in cazul tractarii, masina care este tractata trebuie neaparat sa foloseasca luminile de avarie.
Utilizarea incorecta a luminilor de avarie poate duce la sancțiuni. De exemplu, folosirea avariilor in contextul unei opriri ilegale poate duce la penalizari de peste 1.000 de lei. Legea nu prevede sancțiuni directe pentru folosirea incorecta a avariilor, insa crearea confuziei in trafic poate duce la situatii neplacute.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨