Nu mai consumați acești pești! Intoxicaţie cu mercur. Alertă pentru cei care ţin Postul Crăciunului

Peștele este unul dintre alimentele preferate atunci când vine vorba de diete, având o serie de beneficii pentru corpurile noastre. Este foarte căutat şi în această perioadă, în Postul Crăciunului fiind multe zile cu dezlegare la peşte.
Anumite specii pot fi însă periculoase dacă sunt consumate în exces.
Mercurul în pește și riscurile pentru sănătate
În multe țări din Europa, există o preocupare în ceea ce privește conținutul de mercur în alimente, mai ales la pește. Animalele acvatice, în special, au tendința de a acumula concentrații mai mari de mercur din mediul înconjurător.
Prin urmare, consumul excesiv al acestor specii poate dăuna sănătății.
„Fructele de mare sunt considerate principala sursă de mercur. Specialiștii în nutriție recomandă consumarea acestor preparate în cantități mici, pentru a evita probleme de sănătate.”
Mercurul este un element natural prezent în sol, aer, apă și alimente. Nivelul acestuia poate varia în funcție de activitățile umane, precum arderea combustibililor fosili sau extracția de aur.
Forma predominantă a mercurului în natură se numește metilmercur. Acesta poate provoca simptome precum dificultăți în vorbire, auz sau vedere, amorțeală musculară și probleme psihologice.
Printre speciile de pești cu cel mai ridicat conținut de mercur se numără:
- calcanul,
- rechinul,
- barramundi,
- peștele spadă,
- peștele pion roșu,
- rexea solandri,
- tonul roșu sudic,
- mihalțul de mare.
Pentru a reduce expunerea la mercur, se recomandă consumul de pești cu conținut scăzut de mercur. Câteva exemple ar fi: somonul și tonul la conservă, sau crustacee precum stridiile, creveții și homarii.
„O alternativă este și uleiul de pește, bogat în acizi grași omega 3, reprezintă, scrie medicool.ro.”
Pangasius, un alt pește extrem de periculos
Cu această ocazie, amintim de un alt pește care poate fi periculos pentru consum, și anume pangasius. Acesta este un experiment genetic al cercetătorilor chinezi.
Ei au constatat că peștele are o toleranță extrem de crescută la toxinele prezente în apă. Acestui pește i se mai spune și „peștele-sanitar”, tocmai din acest motiv.
Pangasiusul este ieftin, nu are oase şi nici nu prea are gust şi miros pregnant de peşte. Tocmai de aceea, foarte mulți români preferă să îl cumpere.
Nu are oase, se consumă foarte ușor. Este extrem de ieftin spre deosebire de alte tipuri de pește. Totodată, nu lasă același miros neplăcut precum peștele normal.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨