Nu toți eroii poartă mantii: pilotul șef Florin Rotaru și-a sacrificat propria viață pentru a salva mii de oameni, nu a apucat să-și vadă fiul nebotezat

Pilotul șef Florin Rotaru și-a sacrificat viața pentru a salva mii de spectatori la un miting aviatic, alegând să nu se catapulteze din avionul său MiG-21 LanceR care suferea defecțiuni tehnice majore.
Incidentul s-a petrecut în 2018, la Baza Aeriană Borcea, unde Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a manevrat avionul spre o zonă izolată, departe de public, conștient de riscul imens la care se expunea.
Accidentul de la Baza Borcea
MiG-ul pilotat de Rotaru a pierdut brusc controlul în timpul manevrelor aeriene, ceea ce a indicat o problemă tehnică ireparabilă. Alegând să rămână la comenzi, pilotul a refuzat să utilizeze mecanismul de catapultare, care i-ar fi salvat viața, dar ar fi permis prăbușirea aeronavei într-o zonă aglomerată.
În schimb, a dirijat avionul către o zonă liberă de spectatori, salvând astfel sute sau chiar mii de vieți. Impactul cu solul a fost devastator, rezultând în distrugerea completă a avionului și pierderea vieții lui Florin Rotaru.
Florin Rotaru s-a născut în Vaslui și, după vârsta de patru ani, a fost crescut de bunica sa, Sanda Rotaru. Legătura sa cu bunica a rămas una profundă, fiind recunoscut pentru zborurile la joasă altitudine deasupra cartierului copilăriei sale, ca un omagiu adus celei care l-a crescut.
Pilot clasa I, Rotaru avea la activ peste 400 de ore de zbor, dintre care aproximativ 250 pe MiG-21.
După accident, o anchetă a evidențiat posibilele defecțiuni tehnice ale aparatului MiG-21 LanceR, un model vechi încă utilizat de Forțele Aeriene Române.
Tragedia a ridicat semne de întrebare asupra siguranței echipamentelor militare. Florin Rotaru a lăsat în urmă o soție îndurerată și un copil care nu fusese încă botezat, accentuând pierderea personală și sacrificiul său eroic pentru binele comunității.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨