Nucleul intern al Pământului începe să-şi încetinească rotaţia şi ar putea modifica durata zilelor

Data actualizării: 27 iunie 2024

Nucleul intern al Pământului, o sferă solidă de fier și nichel, situată la peste 4.800 de kilometri sub scoarța terestră, a început să-și încetinească rotația într-un mod neobișnuit în ultimii 14 ani. Această descoperire ar putea avea implicații semnificative asupra duratei zilelor pe Terra, deși schimbările ar fi aproape imperceptibile pentru oameni.

Nucleul intern: O sferă misterioasă în inima Pământului

Nucleul intern al Pământului se prezintă ca o sferă solidă aproximativ de dimensiunea Lunii, compusă predominant din fier și nichel. Acest strat profund este înconjurat de un nucleu extern lichid, alcătuit din aceleași elemente, care la rândul său este acoperit de manta și de scoarța terestră.

Deși întreaga planetă se rotește în jurul axei sale, nucleul intern are o viteză de rotație ușor diferită de celelalte straturi din cauza vâscozității nucleului extern.


În ultimele patru decenii, cercetătorii au folosit date seismice pentru a cartografia straturile subterane ale Pământului. În mod intrigant, nucleul intern a fost observat rotindu-se puțin mai rapid decât mantaua și scoarța terestră. Însă un nou studiu, publicat în revista Nature pe 12 iunie, dezvăluie că această rotație încetinește din 2010.

Citește și:

„Când am văzut pentru prima dată seismogramele care sugerau această schimbare, am fost uluit”, a declarat John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, Dornsife. „Dar când am găsit alte două duzini de observaţii care semnalau acelaşi tipar, rezultatul a fost inevitabil”.

Impactul încetinirii nucleului intern asupra duratei zilelor

Dacă rotația nucleului intern continuă să încetinească, atracția gravitațională a acestuia ar putea determina straturile exterioare ale planetei să se rotească mai încet, modificând astfel durata zilelor noastre. Totuși, aceste modificări ar fi de ordinul miimilor de secundă, făcându-le practic imposibil de perceput de către oameni.

John Vidale a clarificat acest aspect: „Orice schimbare potențială ar fi de ordinul miimilor de secundă, ceea ce înseamnă că modificarea duratei zilei ar fi greu de remarcat”. Astfel, este puțin probabil ca oamenii să fie nevoiți să își ajusteze ceasurile sau calendarele din cauza acestei schimbări.

Fenomenul încetinirii rotației nucleului intern, cunoscut sub numele de „backtracking”, a fost dezbătut de aproape un deceniu, dar a fost dificil de demonstrat. În noul studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 100 de seisme repetitive, produse între 1991 și 2023 în Insulele Sandwich de Sud, pentru a observa modificările în rotația nucleului intern.

Nucleul intern și viitoarele cercetări

Noul studiu oferă „cea mai convingătoare” dovadă de până acum că fenomenul „backtracking” se petrece cu adevărat, a subliniat John Vidale. Totuși, cercetătorii încă nu știu de ce rotația nucleului intern a încetinit.

Aceasta ar putea fi cauzată de „îngroșarea fierului lichid din nucleul exterior” sau de „atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei telurice suprapuse”.

De asemenea, frecvența cu care se produce fenomenul „backtracking” rămâne necunoscută. Se presupune că rotația nucleului intern ar putea trece printr-o alternanță constantă între accelerare și încetinire, dar astfel de schimbări se produc probabil pe parcursul mai multor decenii.

Seturi de date mai lungi sunt necesare pentru a deduce tendințele pe termen lung.

Nucleul intern este cel mai misterios dintre straturile subterane ale Pământului, dar tehnologiile moderne permit cercetătorilor să afle din ce în ce mai multe despre el. De exemplu, s-a descoperit că nucleul intern este ușor asimetric, mai moale decât se aștepta și că se poate roti în afara axei Pământului.

John Vidale și echipa sa plănuiesc să continue analiza datelor seismice pentru a descoperi mai multe despre „inima” planetei noastre și modul în care aceasta evoluează în timp.

„Dansul nucleului interior ar putea fi chiar și mai vioi decât știm noi în prezent”, a adăugat John Vidale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨