Oamenii din localitatea Gruiu preferă liniștea și prețurile accesibile în detrimentul agitației din Capitală

Data actualizării: 26 iulie 2025

Gruiu, o comună situată în apropierea Bucureștiului, a devenit un adevărat refugiu pentru cei care își doresc o viață liniștită, fără agitația specifică metropolei. Deși se află la o oră distanță de Capitală, localnicii preferă să își trimită copiii la școlile din localitate, să își facă cumpărăturile la magazinele din zonă și să se bucure de un trai mai ieftin și de o viață mult mai frumoasă.

Gruiu este formată din satele Gruiu (reședința), Lipia, Siliștea Snagovului și Șanțu-Florești și are o populație de 7.586 de locuitori, conform ultimului recensământ.

Comuna Gruiu, un loc plin de istorie

În perioada 1950 – 1960, comuna a fost inclusă în raioanele Căciulați, apoi Răcari din regiunea București. În 1981, Gruiu a trecut în Sectorul Agricol Ilfov, care a devenit județ în 1998. În prezent, Gruiu se află în extremitatea nordică a județului Ilfov, la limita cu județul Prahova.


Accesibilitate și prețuri accesibile

Autostrada București – Ploiești traversează această comună, însă nu există o ieșire care să o deservească. Șoseaua județeană DJ101B reprezintă principala cale de comunicației a comunei, care leagă localitatea spre est de Nuci și județul Ialomița, iar spre vest de comunele Snagov și Periș, dar și de județul Dâmbovița. În ceea ce privește prețurile imobiliare, acestea sunt destul de accesibile. O casă cu trei camere și cu o suprafață construită de 52 mp se vinde la prețul de 30.000 de euro.

Citește și:

„Casa se află lângă Pădurea Snagov, iar în apropiere sunt supermarketuri, restaurante și un complex educațional cu școală pentru clasele mici.”

În comuna Gruiu există și câteva obiective turistice, printre care și Mănăstirea Căldărușani, care e un monument istoric de arhitectură de interes național. Lăcașul de cult datează din 1637 – 1638 și cuprinde în ansamblul lui pinacoteca din secolul al XIX-lea, dar și bisericile “Sfântul Dimitrie”, “Sfântul Ioan Evanghelistul” și Cocioc. De asemenea, există șase situri arheologice în comună, trei la Lipia și alte trei la Siliștea Snagovului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨