Obligația legală necunoscută a românilor cu pomi în curte: Anunțarea primăriei înainte de stropire

Data actualizării: 11 mai 2025

Mulți români care stau la casă au în curte pomi, fie ornamentali sau fructiferi, care înfrumusețează peisajul. Însă, ce nu știu mulți este faptul că există o obligație legală care îi vizează direct pe ei, pe românii care au pomi la curte.

Sezonul cald și tratamentele fitosanitare

Sezonul cald începe pentru români cu aplicarea diverselor tratamente fitosanitare pentru pomi sau plante. Dacă te încadrezi în această categorie și vrei să stropești pomii sau plantele din curte, este important să știi că nu poți face asta oricând și oricum. Românii care au în curte pomi sunt obligați să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de aplicarea tratamentelor fitosanitare. Chiar dacă poate părea o simplă formalitate birocratică, în realitate, importanța sa este mult mai mare.

Acesta este, de fapt, un pas esențial pentru protejarea mediului.

Anunțarea primăriei cu 48 de ore înainte de a stropi pomii este și o măsură de protecția a albinelor. În contextul în care aceste tratamente fitosanitare conțin substanțe puternice, este important ca autorităților să le fie adusă la cunoștință aplicarea lor pe pomi.


Notificarea primăriei și protejarea albinelor

Românii care stau la curte și se pregătesc să stropească pomii, trebuie să știe că anunțarea primăriei trebuie să fie una precisă. Primăria va fi notificată atât în scris, cât și telefonic cu privire la aplicarea substanțelor pentru combaterea dăunătorilor. Notificarea se va face cu minimum 48 de ore înainte de stropirea pomilor. Anunțul făcut în termen util le permite apicultorilor să ia măsuri preventive pentru a proteja albine. În cazul în care nu este anunțată stropirea pomilor, albinele pot suferi intoxicații cauzate de substanțele folosite. Nu doar notificarea primăriei este esențială, ci și respectarea instrucțiunilor de pe eticheta soluțiilor folosite. De asemenea, este important ca tratamentele aplicate pomilor sau florilor să fie trecute într-un registru special. Iar apicultorii, la rândul lor, trebuie să anunțe cu 24 de ore înainte primăria cu privire la amplasarea stupilor. Dacă sunt anunțate stropiri chimice, apicultorii trebuie fie să închidă temporar stupii, fie să îi mute la 10 km distanță. În cazul în care există suspiciuni de intoxicare, este obligatoriu să se anunțe Direcția Sanitar Veterinară din județ.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨