Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”

Data actualizării: 23 iulie 2025

Un caz neobișnuit a avut loc în Kentucky, unde un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timpul unei operații de prelevare de organe.

Incidentul, care a avut loc în octombrie 2021, a adus în prim-plan necesitatea unei analize riguroase a procedurilor de prelevare de organe în Statele Unite.

Anthony Thomas „TJ” Hoover II, care suferise o supradoză de droguri, a fost inițial declarat fără reflexe sau activitate cerebrală. Personalul spitalului Baptist Health din Richmond a informat familia că Hoover și-a exprimat anterior dorința de a-și dona organele.


Totuși, în momentul operației de prelevare, acesta a dat semne evidente de viață, ceea ce a oprit procedura.

Citește și:

Cum s-a petrecut incidentul

Sora lui Hoover, Donna Rhorer, a fost martoră la momentele șocante, declarând că l-a văzut pe fratele ei zbătându-se și plângând pe masa de operație.

Ea a relatat că, inițial, mișcările ochilor lui Hoover au fost interpretate de personalul medical ca simple reflexe normale: „Ni s-a spus că erau doar reflexe – un lucru normal.

Cine suntem noi să punem la îndoială sistemul medical?”. Însă, la scurt timp după ce a fost adus în sala de operație, un medic le-a comunicat familiei că Hoover „nu era pregătit” pentru donare, deoarece „se trezise”.

Evenimentul a ridicat semne de întrebare privind siguranța și protocolul din cadrul sistemului de prelevare de organe, chiar dacă, oficial, s-a susținut că măsurile de protecție sunt suficiente.

Spitalul Baptist Health a subliniat că siguranța pacienților este o prioritate:

„Lucrăm îndeaproape cu pacienții noștri și cu familiile acestora pentru a ne asigura că dorințele pacienților noștri privind donarea de organe sunt respectate”.

Cazul este acum în atenția oficialilor de stat și federali pentru o investigație amănunțită.

Lista procedurii și a semnalelor observate:

  • Hoover a fost declarat fără reflexe și activitate cerebrală.
  • A fost stabilit ca organele sale să fie donate.
  • Spitalul a organizat o ceremonie în onoarea sa.
  • Mișcările ochilor au fost considerate reflexe normale.
  • În sala de operație, Hoover a început să se zbată și să plângă, determinând oprirea procedurii.

Hoover a fost externat și a mai trăit încă trei ani sub îngrijirea surorii sale. Donna Rhorer a primit ulterior informații detaliate despre operația fratelui său în ianuarie, când un fost angajat al Kentucky Organ Donor Affiliates a contactat-o.

Autoarea scrisorii a relatat că a văzut cum Hoover începea să se zbată și să plângă vizibil. Rhorer a făcut publică povestea, în ciuda presiunilor externe, cu intenția de a încuraja alte familii să vorbească:

„A făcut … încercări de a spune: ‘Hei, sunt aici’, dar a fost cam ignorat. În cele din urmă au oprit procedura pentru că dădea prea multe semne de viață”.

Agenția Națională de Transplant din România a comentat asupra sensibilității unor astfel de informații, subliniind riscul de a afecta programul de donații și transplant.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨