Oradea, orasul romanesc unde viata e ca in Germania, atrage investitii de 2.5 miliarde euro

Data actualizării: 18 iulie 2025

Orașul Oradea din România a devenit un exemplu de urmat în ceea ce privește dezvoltarea urbană inteligentă, reușind să atragă un total de 2.5 miliarde euro în investiții. În ultimii 17 ani, acesta s-a concentrat pe atragerea de fonduri și investitori, ceea ce a dus la o dezvoltare spectaculoasă.

Oradea, un model de succes

Oradea a descoperit rețeta succesului în ceea ce privește dezvoltarea urbană. Investițiile publice au însumat 1.2 miliarde de euro, iar investițiile private au ajuns la 1.3 miliarde de euro. Acest lucru a făcut ca orașul să devină atractiv atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Oradea, căci despre el este vorba, a descoperit rețeta succesului. Acesta este un model pentru restul orașelor din România, evoluția sa din ultimii ani fiind cea mai bună dovadă.

Inspirația vine de la germani

Modernizările aduse orașului nu ar fi fost posibile fără profesionalismul echipei conduse de Ilie Bolojan. Preocuparea autorităților a fost modernizarea orașului, iar pentru unele sectoare, inspirația a venit de la germani. De exemplu, modernizarea sistemului de termoficare s-a făcut după modelul german, Oradea având astăzi cel mai extins astfel de sistem din întreaga țară, bazat pe apă geotermală.


Oradea, un magnet pentru turiști

Din ce în ce mai mulți turiști sunt interesați să vină să admire frumusețea orașului. Pentru ca Oradea să își valorifice potențialul turistic a fost nevoie de multă muncă. Eforturile s-au întins pe mai bine de 10 ani, iar Visit Oradea este cel care se ocupă acum de promovarea orașului pe plan intern și extern. Visit Oradea a luat naștere în 2015 și este un parteneriat între cele mai importante prezențe din domeniul hotelier.

Citește și:

”Suntem finanţaţi din bani publici, din taxa hotelieră de 3%, mai avem o taxă care se aplică celor care administrează apartamente în regim Airbnb, cotizaţiile membrilor, fi-nanţări din proiecte externe, sponsorizări pe care le obţinem fiindcă suntem un ONG şi venituri din vânzarea de bilete şi organizarea de evenimente.”, declară Alexandru Chira, potrivit businessmagazin.ro.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨