Orasul Veneția, în pericol de dispariție: Cercetătorii estimează că în aproximativ 100 de ani, orașul ar putea fi inundat

Data actualizării: 5 aprilie 2025

În contextul actual al schimbărilor climatice, unul dintre cele mai iubite și vizitate orașe ale Europei, Veneția, este în pericol de dispariție. Potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), se estimează că până în anul 2150, părți semnificative ale orașului vor fi sub ape.

Sistemul de bariere, insuficient

În pofida eforturilor autorităților de a proteja orașul prin intermediul unui sistem de bariere împotriva inundațiilor, cercetătorii de la INGV avertizează că acesta nu va fi suficient. Cercetările arată că nivelul mareelor din laguna venețiană crește în fiecare an cu aproximativ o jumătate de centimetru. Pe insula Lido, creșterea este de 4,22 milimetri, iar la Malamocco crește cu 5 centimetri.

„Creșterea nivelului mării, în special dacă este accelerată la nivel local de subsidență, duce la o eroziune costieră din ce în ce mai severă și mai răspândită, la retragerea plajelor și la inundații marine, cu impacturi socio-economice și de mediu foarte semnificative pentru populație”, a declarat Marco Anzidei, cercetător INGV.

Viitor sumbru pentru Veneția

Conform studiului, până în 2150, unele zone din oraș vor fi permanent sub apă. Părți din Piazza San Marco se vor afla la 70 de centimetri sub apă. Partea vestică a orașului se va număra printre primele afectate și este una dintre zonele inundate cel mai frecvent, de 58 de ori între 2019 și 2023.


În cel mai pesimist scenariu al încălzirii globale, creșterea nivelului mării va fi de 63 – 101 centimetri. Astfel, salvarea Veneției devine o problemă globală, necesitând eforturi comune și soluții pe termen lung pentru a combate efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨