Orezul brun, un aliment nutritiv, dar periculos pentru femeile insarcinate si copii

Data actualizării: 12 mai 2025

Desi este un aliment foarte consumat si bogat in nutrienti, orezul brun ar trebui evitat de femeile insarcinate si de copii. Acesta contine un element natural numit arsenic care, consumat in cantitati mari, poate deveni toxic.

Beneficiile si riscurile consumului de orez brun

Orezul brun este cunoscut pentru continutul sau bogat in fibre, aminoacizi esentiali, minerale si flavonoide. Acesta este mai putin procesat decat orezul alb, pastrandu-si astfel substantele chimice importante. Cu toate acestea, orezul brun contine carbohidrati, motiv pentru care ar trebui evitat in anumite diete.

Pe langa vitaminele si mineralele pe care le contine, orezul brun are si un continut redus de grasimi, putin zahar natural, dar mai multe proteine. Acest aliment reprezinta o sursa de energie cu eliberare lenta si poate ajuta in prevenirea unor afectiuni precum obezitatea, diabetul si problemele cardiace.


Potrivit unor cercetatori, orezul brun are si efecte neuroprotectoare si poate tine sub control nivelul de colesterol.

De ce ar trebui evitat de femeile insarcinate si copii

Chiar daca are o multime de beneficii, orezul brun ar trebui evitat de femeile insarcinate si de copii. Acesta contine arsenic, un element natural care poate deveni toxic daca este consumat in cantitati mari. Arsenicul se poate regasi in orez deoarece acesta creste in zonele inundate. Daca exista arsenic in apa din jurul culturilor, acesta poate ajunge in orez. Cu toate acestea, nivelul de arsenic continut este destul de mic, iar riscul de a provoca probleme de sanatate este destul de mic.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨