Papa Francisc, impresionat de mâncarea tradițională românească: în simplitate se ascunde adevărata bogăție

Data actualizării: 26 aprilie 2025

Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, a avut ocazia să guste din bucatele tradiționale românești în timpul vizitei sale din 2019 în România. Experiența culinară a fost una memorabilă, în special datorită unui preparat simplu, dar delicios: mălaiul dulce.

Un desert tradițional românesc

Preparat cu grijă, după rețeta autentică a unei bunici de la țară, mălaiul dulce a reușit să impresioneze suveranul pontif. Acesta a fost uimit de cât de delicios a putut fi desertul, declarând că „în simplitate se ascunde adevărata bogăție”. Comentariul său a reflectat aprecierea lui pentru tradițiile românești și gustul autentic al preparatelor românești.

„În simplitate se ascunde adevărata bogăție” – Papa Francisc

Cum se prepară mălaiul dulce

Mălaiul dulce este un simbol al ospitalității și al iubirii pentru tradițiile românești. Rețeta acestui preparat nu e una deloc dificilă și se face doar din ingrediente simple: 150 grame mălai extra, 50 grame griș, 3 ouă mari, 450 grame iaurt foarte gras, 50 ml lapte, 100 ml ulei, 2 lingurițe de praf de copt, 2 plicuri de zahăr vanilat, dar și 150 grame zahăr tos.


Într-un bol mare se amestecă mălaiul cu praful de copt și cu griș. Albușurile se separă de gălbenușuri, iar într-un alt bol se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos și iaurtul. Treptat se adaugă și uleiul, alături de lapte și totul se amestecă bine. În momentul în care compoziția e omogenă se folosește un tel pentru a încorpora amestecul de mălai, griș și praf de copt. Din nou, totul se amestecă bine. Albușurile rămase se bat până devin spumă într-un alt bol, iar ulterior se încorporează și ele în compoziția de mai sus, treptat și totul se amestecă încet.

Citește și:

Amestecul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de aproximativ 40 de minute. Înainte de a fi consumat, mălaiul dulce se lasă să se răcească câteva minute. Poate fi servit atât, simplu, cât și cu zahăr pudră deasupra. Totodată, sunt persoane care adaugă și smântână, ciocolată, ori dulceață deasupra.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨