Parlamentul României dezbate urgent criza urșilor după tragedia din Bucegi

Data actualizării: 11 iulie 2024

Parlamentul României se reunește într-o sesiune extraordinară pentru a discuta măsuri urgente privind gestionarea populației de urși, după ce o tânără a fost ucisă într-un atac șocant în Munții Bucegi. Premierul Marcel Ciolacu subliniază că soluțiile nu vor include automat împușcarea animalelor sălbatice, ci vor căuta să protejeze atât oamenii, cât și fauna.

Urșii, o Problemă Crescândă în România

De ani de zile, populația de urși din România a devenit o problemă semnificativă, atât pentru locuitori, cât și pentru autorități. Recent, această problemă a căpătat o dimensiune tragică după ce o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi. Incidentul a dus la intensificarea dezbaterilor și la convocarea de urgență a Parlamentului pentru a găsi soluții viabile.

Reprezentanți ai ZOO Târgu Mureș au avertizat cu doar câteva zile înainte despre comportamentul tot mai îndrăzneț al urșilor, care au început să sară gardurile și să atace animalele din incintă. Locuitorii sunt tot mai revoltați de lipsa de acțiune a autorităților, mulți considerând măsurile luate până acum neadecvate. Singura soluție anti-urși din Mureș era sosirea jandarmilor înarmați cu fluiere, o măsură ironizată de comunitate.


Convocarea Parlamentară și Propunerea Premierului Ciolacu

În urma acestei tragedii, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a dezbate și implementa noi măsuri legislative destinate gestionării populației de urși. „Nu neapărat împușcați, să facă o selecție acolo unde este o zonă de pericol, unde sunt alarmați prin primari, prin pădurari, prin localnici”, a declarat Ciolacu.

Citește și:

Premierul a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate care să protejeze populația umană fără a recurge la măsuri extreme împotriva urșilor. „Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară”, a explicat Marcel Ciolacu.

Măsuri Concrete și Implicarea Experților

Marcel Ciolacu a subliniat că discuțiile cu experții și autoritățile competente au început deja, iar soluțiile legislative vor fi propuse în cel mai scurt timp. „Am vorbit și cu domnul Simonis, domnul președinte al Camerei, pentru că o astfel de măsură nu se poate decât prin Parlament. Și, după discuțiile cu ministrul Mediului, pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară ca să o trecem prin Parlament”, a adăugat premierul.

O tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe un traseu turistic din Munții Bucegi, ceea ce a determinat deschiderea unui dosar penal pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic. Animalul a fost ulterior împușcat, fiind considerat un pericol iminent. Tragedia a fost martorată de iubitul tinerei, care a asistat neputincios la atacul fatal.

Urgența de a Găsi Soluții

Premierul a reiterat faptul că viața umană trebuie să fie prioritatea principală, dar a subliniat că nu va fi permisă împușcarea urșilor într-un mod necontrolat. „În acest moment, la asta lucrăm. Este evident că viața omului primează, dar, repet, nu va fi dat liber la împușcat urșii pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a concluzionat Ciolacu.

Astfel, inițiativa legislativă propusă de premier urmează să fie dezbătută în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, cu scopul de a găsi soluții eficiente și umane pentru gestionarea populației de urși din România. Dezbaterea promite să fie una tensionată, având în vedere gravitatea situației și diversele opinii legate de protecția animalelor și siguranța cetățenilor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨