Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM: „Cer, începând de mâine, suspendarea TikTok pe teritoriul României”

Data actualizării: 14 iulie 2025

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, invocând o posibilă manipulare a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Într-o postare pe Facebook, Popescu a specificat:

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale).

Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”.

Ulterior, el a menționat că solicitarea de suspendare se bazează pe dovezi privind manipularea electorală:

„Cer această suspendare, evident, doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platformă”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării, convocat de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a discuta posibilele riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici asupra infrastructurilor IT&C implicate în procesul electoral.


În contextul controverselor legate de rolul TikTok în succesul candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a declarat că instituțiile publice au fost sfătuite încă din 2023 să interzică TikTok.

Citește și:

DNSC a subliniat că investigarea manipulării algoritmilor de pe rețelele sociale nu se află în atribuțiile sale.

Lista acțiunilor și deciziilor luate:

  • Pavel Popescu a solicitat suspendarea TikTok în România până la finalizarea anchetei privind manipularea electorală.
  • Consiliul Suprem de Apărare a Țării discută riscurile cibernetice la adresa securității naționale.
  • DNSC a recomandat interzicerea TikTok pe dispozitivele instituțiilor publice în 2023.
  • DNSC a colaborat cu AEP, STS și ANCOM pentru prevenirea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii electorale.

La începutul anului, Pavel Popescu a avertizat că TikTok reprezintă o problemă de siguranță națională și a propus interzicerea utilizării aplicației pe telefoanele angajaților statului.

În contextul actual, solicitarea sa de suspendare vine pe fondul unor investigații legate de influența platformei asupra alegerilor prezidențiale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨