Pensiile românilor cu vechime de 25-30 ani cresc din septembrie 2024

Românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani vor primi bani mai mulți la pensie, începând cu 1 septembrie 2024, datorită noii legi a pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat recent schimbările și a subliniat beneficiile importante pentru această categorie de pensionari.
Ce Schimbări Aduce Noua Lege a Pensiilor
Noua lege a pensiilor promite să aducă echitate și creșteri sustenabile pentru pensionarii români. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a detaliat recent formula de calcul și impactul acesteia asupra pensiilor, subliniind că „principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii”.
Recalcularea Pensiilor și Noua Formulă de Calcul
Începând cu 1 septembrie 2024, toate pensiile vor fi recalculate. Ministrul Muncii a subliniat că formula de calcul va fi simplificată și mai echitabilă. Astfel, pensiile vor fi calculate pe baza valorii punctului de referință (VPR) și a numărului total de puncte acumulate, care includ puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate sau necontributive.
VPR va fi de 81 de lei, iar punctele de necontributivitate vor include anii de armată, șomaj sau facultate, fiecare an valorând 0,25 puncte. Punctele de contributivitate vor fi calculate pentru fiecare an în care persoana a contribuit la sistemul de pensii, iar pentru cei cu vechime mai mare de 25 de ani se vor adăuga puncte de stabilitate.
Beneficii pentru Pensionarii cu Vechime Între 25 și 30 de Ani
Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea punctelor de stabilitate, un sistem menit să recompenseze vechimea și stabilitatea în muncă. Pentru cei cu stagii de cotizare de 25-30 de ani, se vor acorda 0,5 puncte suplimentare pe an. Pentru perioadele de 30-35 de ani, punctajul suplimentar va fi de 0,75 pe an, iar pentru cei cu stagii mai lungi de 35 de ani, se va adăuga un punct suplimentar.
Aceste modificări sunt menite să asigure că „la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală”, conform declarațiilor ministrului Muncii. Prin urmare, pensionarii care au muncit între 25 și 30 de ani vor vedea o creștere semnificativă a pensiilor lor.
Ce Pensionari Nu Vor Beneficia de Creșteri
Nu toate veștile sunt bune pentru toți pensionarii. Aproximativ 1.300.000 de pensionari vor avea pensiile înghețate pentru o perioadă de până la 10 ani. Aceasta se datorează faptului că au un punctaj mare, dar puțini ani de muncă. Acești pensionari nu vor beneficia de punctele de stabilitate care ar fi putut să le crească pensia.
Ministrul Muncii a explicat că noua lege aduce un mecanism de creștere sustenabilă a pensiilor, dar că „în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii”. Astfel, cei care au contribuit mai puțin la sistemul de pensii vor vedea mai puține beneficii.
Perspective pentru Viitor
Reforma pensiilor este un pas important pentru asigurarea echității și sustenabilității în sistemul public de pensii din România. Noua lege aduce beneficii clare pentru cei cu vechime semnificativă în muncă, dar și provocări pentru cei cu punctaje mari și puțini ani de muncă. Important este că schimbările sunt menite să asigure că fiecare contribuție este recompensată echitabil, indiferent de momentul ieșirii la pensie.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨