Pensionarii din România primesc vești pozitive la începutul anului 2025. După recalculările de pensii recente, urmează noi creșteri substanțiale ale veniturilor, promițând o corecție majoră a inegalităților actuale din sistemul de pensii.

Creșteri semnificative pentru majoritatea pensionarilor

De la 1 septembrie 2024, veniturile a peste 82% dintre seniorii din România au crescut semnificativ. Aceste măsuri sunt doar începutul, deoarece guvernanții au anunțat noi majorări programate pentru luna ianuarie a anului viitor. Pensii majorate vor fi achitate direct pe carduri sau prin intermediul poștașilor, aducând un plus de confort financiar pentru milioane de pensionari.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), a declarat recent că aproximativ 82,5% dintre pensii vor beneficia de o majorare medie de 620 lei, rezultând în venituri considerabil mai mari pentru peste 3,8 milioane de seniori. „Indexarea pensiilor este un act de dreptate socială așteptat de milioane de pensionari,” a spus Romașcanu.

Reclamă

Planul de recalculare continuă în ianuarie

Din ianuarie 2025, alte 13,1% dintre pensii vor fi ajustate prin indexare, astfel încât 95,6% dintre pensionarii din România vor avea parte de o creștere totală a veniturilor. Aceste măsuri sunt menite să echilibreze inegalitățile existente și să aducă un plus de justiție socială.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat că majorările se vor baza pe indicatori clari. „Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu,” a subliniat Baciu. Aceasta reprezintă cea mai amplă reformă a sistemului de pensii din ultimii 50 de ani, aspirația fiind de a oferi pensii egale la contributivitate egală.

Procesul de recalculare a pensiilor a fost unul de amploare, fiind în lucru de peste trei ani. Daniel Baciu a subliniat că scopul este de a corecta inechitățile din sistemul public de pensii. „La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată. Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani,” a adăugat Baciu.

Impactul economic și social

Aceste măsuri nu doar că vor aduce un plus de securitate financiară pentru seniorii României, dar vor contribui și la dezvoltarea unei economii sustenabile. Pensionarii vor avea mai mulți bani de cheltuit, stimulând astfel consumul și, implicit, economia națională.

Guvernul dorește să asigure o tranziție lină și să elimine orice discrepanțe care au existat până acum în sistemul de pensii. Aceasta este o veste excelentă pentru milioanele de pensionari care au așteptat ani de zile pentru o asemenea reformă.

Așadar, începutul anului 2025 va aduce cu sine o serie de schimbări pozitive pentru pensionarii din România, marcând un pas major către justiție socială și echitate.