Planuri mari pentru toți pensionarii – După recalculare, vine o reformă și mai amplă: noi formule de calcul, Pilonul II mai mare și pensii speciale mai mici

Reforma pensiilor din România este în plină desfășurare, cu obiective ambițioase până în 2031. Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025 – 2031, publicat recent de Ministerul Finanțelor, include măsuri importante pentru îmbunătățirea sistemului de pensii.
Printre acestea se numără creșterea contribuțiilor la Pilonul II, digitalizarea sistemului de pensii private și introducerea unei noi formule de calcul a pensiilor. De asemenea, se urmărește reducerea pensionărilor anticipate și reformarea pensiilor speciale.
Creșterea contribuțiilor la Pilonul II, de la 4,75% la 6% până în anul 2031, este o măsură esențială inclusă în reformă.
„Creșterea contribuțiilor la Pilonul II asigură viabilitatea financiară pe termen lung a acestui pilon.
Aceasta răspunde direct recomandării specifice de țară (CSR) 2019.2 de a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii și viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii din Pilonul II”, se precizează în document.
Reforma include și digitalizarea sistemului de pensii private, ceea ce va îmbunătăți eficiența și calitatea administrației publice. Introducerea unor instrumente digitale va reduce sarcinile administrative și va accelera timpii de procesare.
„Aceasta se aliniază cu CSR 2020.4, care solicită îmbunătățirea eficienței și calității administrației publice”, se menționează în document.
Lista principalelor măsuri ale Reformei pensiilor (R8):
- Creșterea contribuțiilor la Pilonul II de la 4,75% la 6% până în 2031
- Digitalizarea sistemului de pensii private
- Introducerea unei noi formule de calcul a pensiilor
- Reducerea pensionărilor anticipate, în special pentru beneficiarii de pensii speciale
- Introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor
O altă măsură importantă este introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii, care să reflecte starea financiară a sistemului, asigurând că beneficiile nu depășesc capacitatea economică a țării.
„Parametrii formulei vor reflecta starea financiară a sistemului, asigurând că beneficiile nu depășesc capacitatea economică a țării”, se arată în Planul Bugetar-Structural.
Reducerea pensionărilor anticipate și consolidarea principiului contributivității sunt alte aspecte esențiale ale reformei. Se pune accent pe proporționalitatea pensiilor cu contribuțiile, asigurând echitatea și sustenabilitatea sistemului.
„Cheltuielile cu asistența socială au în vedere o creștere moderată a acestei categorii de cheltuieli în perioada 2025-2031”, se precizează în document.
În ceea ce privește Reforma pensiilor speciale (R9), aceasta vizează recalibrarea sistemului de pensii prin introducerea unei formule noi de calcul și revizuirea regulilor de indexare.
„Această reformă, specificată în PNRR al României, este menită să îmbunătățească sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii”, potrivit Planului.
Reformele propuse sunt parte din Planul Național de Redresare și Reziliență al României și sunt prezentate în dezbatere publică în Consiliul Național Tripartit. Planul urmează să fie transmis Comisiei Europene, care și-a dat acordul de principiu.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨