Posibilitatea extinderii sistemului SGR pentru noi categorii de PET-uri, în discuție

Data actualizării: 11 mai 2025

Implementarea sistemului de garanție SGR a determinat mulți români să recicleze PET-urile, dar și să-și exprime nemulțumirea că nu toate ambalajele beneficiază de această opțiune. Există însă șanse ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat.

O nouă categorie de PET-uri ar putea avea garanție

Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), Feliciu Paraschiv, a sugerat că PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri ar trebui incluse urgent în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) pentru a îmbunătăți eficiența acestuia.

„Ar trebui introducerea de urgență a PET-urilor de spirt, apă distilată, care sunt ambalaje curate și nu înțelegem de ce nu sunt în sistem. Cred că se poate face asta printr-un Ordin de ministru, foarte simplu, lăsând o perioadă de grație. Apoi, n-am înțeles de ce ambalajele de 5 litri sunt lăsate la voia întâmplării. Poate ar trebui să găsim o variantă la colectarea manuală să fie primite”, a dezvăluit Feliciu Paraschiv.

Posibile îmbunătățiri ale sistemului

Paraschiv a subliniat că una dintre îmbunătățirile necesare pentru sistemul SGR ar fi legate de frecvența colectării. El a explicat că există încercări de a implementa un sistem automat care să permită colectorilor să vină direct la supermarketuri și să ridice sacii cu ambalaje, însă nu reușește întotdeauna să se sincronizeze corect cu cerințele comercianților.


Când vine vorba de sistemul de garanție pentru PET-uri, Paraschiv este de părere că retailerii își fac treaba foarte bine, atâta timp cât RetuRo este mulțumită, subliniind că cifrele indică rezultate foarte bune.

Citește și:

La începutul lunii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat planurile de a extinde Sistemul SGR Garanție-Returnare în zonele rurale, facilitând colectarea și în comunitățile de la sate.

Aş vrea să vă spun de la început că SGR este un sistem format din trei componente. O componentă este RetuRo, unde RetuRo face o treabă şi primeşte nişte bani. Pentru asta e plătit. A doua componentă sunt producătorii care plătesc pentru acest sistem, iar dacă sistemul n-ar fi existat ar fi plătit şi mai mult. Şi a treia componentă sunt retailerii care acum un an şi jumătate n-aveau nicio treabă, care n-aveau nicio obligaţie şi acum trebuie să facă toată treaba fără să fie plătiţi”, a completat Feliciu Paraschiv.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨