Povestea Comisarului Moldovan, personajul inspirat din realitate al regizorului Sergiu Nicolaescu

Data actualizării: 7 mai 2025

Comisarul Moldovan este unul dintre cele mai îndrăgite personaje din filmele lui Sergiu Nicolaescu. Dar cine l-a inspirat pe regretatul regizor să-l creeze? Răspunsul este surprinzător: o rudă apropiată.

Comisarul Moldovan, un personaj cu rădăcini reale

Personajul Comisarul Moldovan, care a apărut în filmele lui Sergiu Nicolaescu, este bazat pe un personaj real din viața regizorului, care a decedat în 2013. Acesta a fost inspirat de unchiul regizorului, Gheorghe Cambrea, care a fost, în perioada interbelică și în anii ’40, un respectat comisar de poliție.

Născut pe 30 septembrie 1910, la Târgu Jiu, Gheorghe Cambrea a făcut parte dintr-o familie cu tradiție în poliție. Acesta a urmat patru clase de liceu, după care a ales să meargă pe același drum profesional precum tatăl său. A fost comisar de poliție în București în perioada 1935 – 1950. Unchiul lui Sergiu Nicolaescu avea 1,78 metri înălțime, fiind un bărbat impunător, cu ochi căprui, purtând o mustață discretă. Reputația lui Gheorghe Cambrea era una foarte bună și nu era membru de partid.


Un model atât în filme, cât și în viața reală

Gheorghe Cambrea a fost un adevărat model pentru Sergiu Nicolaescu atât în filmele inspirate din el, cât și în viața reală. Regizorul spunea despre el că era un om “senzațional, vesel, activ, pasionat de mașini”, mândru de profesia pe care o avea. “Îl cunoștea toată lumea. Trăia modest, dar era mereu bine îmbrăcat și avea mașină, lucru rar la vremea aceea”, a mai spus regizorul.

Citește și:

Sergiu Nicolaescu a interpretat personajul Comisarul Moldovan în filmele “Cu mâinile curate”, “Ultimul cartuș”, “Un comisar acuză” sau “Duelul”. Personajul din filmele regizorului avea multe lucruri în comun cu Gheorghe Cambrea. Curajul, eleganța și seriozitatea, precum și severitatea în momentul în care era încălcată legea, se numărau printre trăsăturile similare cu unchiul lui Sergiu Nicolaescu.

În anul 1950, lucrurile au luat o întorsătură dramatică pentru comisar. Acesta a fost arestat de comuniști, fiind acuzat de “crime împotriva umanității”. În timpul războiului, a arestat un spion comunist, care l-a denunțat mai târziu, acesta fiind motivul acuzațiilor. Gheorghe Cambrea a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică.

După eliberare, a trăit în București, acolo unde a lucrat ca funcționat în construcții. S-a stins din viață după câțiva ani. Iolanda Nicolaescu, sora lui Sergiu Nicolaescu, a vorbit despre unchiul lor în cadrul unui interviu. “Gheorghe Cambrea era nemaipomenit. Ne iubea foarte mult. Eu eram la Facultatea de Litere și m-au exmatriculat din cauza originii și din cauză că tatăl meu a făcut primul drum din Țara Românească. Și, atunci, acel drum mergea până spre Săvârșin, unde avea regele castelul. Comisarul Gheorghe Cambrea era un om extraordinar şi nu se putea ataşa de comunişti (…) După moartea lui Dej, a venit Ceaușescu și l-a eliberat. A mai trăit după aceea vreo șapte ani pentru că era bolnav”, a declarat aceasta.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨