Povestea fascinanta a orasului romanesc ridicat de la zero de sovietici

Exista un oras in Romania care a fost ridicat de la zero de catre sovietici. Acesta a fost proiectat la Moscova si a facut parte dintr-un program secret. O poveste fascinanta care merita spusa.
Orașul din Apuseni construit de sovietici
In anii ’50, peste 80 de hectare de teren de la marginea satului Ștei din Bihor, locuit de circa 400 de oameni, au fost expropriate pentru a face loc unui oras complet nou. Istoricii spun ca acest oras era destinat inginerilor si militarilor sovietici implicati in proiectul minier secret de la Băița.
Un oras proiectat la Moscova
Orașul Ștei din Bihor a fost proiectat la Moscova si avea un aspect specific oraselor muncitorești din URSS. Aici existau cvartale de blocuri dispuse strategic, astfel incat sa poata fi utilizate, la nevoie, ca refugii pentru armata. De asemenea, aici existau bulevarde largi si cladiri monumentale decorate cu elemente de arhitectura socialista.
Planul sovieticilor era acela de a ramane aproape un deceniu aici. Ulterior insa, orasul a fost destinat si miilor de muncitori veniti sa lucreze la mina de uraniu de la Băița. Aceasta era administrata de societatea Sovrom Uraniu (Sovrom Cvartit).
Intr-un timp record, numarul locuitorilor s-a extins. Astfel, la mijlocul anilor ’50, orasul de la poalele Munților Bihorului din Apuseni a ajuns la o populatie de peste 10.000 de locuitori. Cei mai multi locuitori erau adusi pentru a lucra la exploatarile de uraniu si molibden din zona.
Minerii erau platiti bine aici, insa conditiile de lucru erau periculoase. Acestia erau expusi radiatiilor si de multe ori munceau fara niciun echipament de protectie.
Destinul orasului dupa 1990
Dupa 1990, minele din zona au fost inchise. Rezultatul a fost ca populatia orasului Ștei a ajuns sa fie redusa la putin peste 5.000 de locuitori. In timp, localitatea s-a transformat intr-o statiune turistica de interes local. Astfel, o multime de oameni pot vizita locul acum si se pot bucura de o arhitectura proiectata de sovietici, dar si de un strand termal vechi din anii ’50 care a fost modernizat.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨