Povestea lui Iuda, apostolul ce l-a trădat pe Iisus. Interpretări și semnificații ale relatărilor biblice

Există mai multe relatări despre cum a sfârșit Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus. Povestea apostolului Iuda Iscarioteanul este una dintre cele mai cunoscute, dar și controversate din creștinism. De-a lungul timpului, mulți s-au întrebat “Cum a sfârșit Iuda?”, însă Evangheliile conțin informații care sunt aparent contradictorii.
Originea și rolul lui Iuda
Nume lui Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, provine, cel mai probabil, de la localitatea Keriot (Ish-Keriot). Având în vedere acest detaliu, Iuda era singurul dintre toți apostolii care nu era originar din Galileea. În Evanghelii, rolul lui Iuda este menționat adesea ca fiind cel de “casier” al grupului, întrucât gestiona punga comună a discipolilor. Evanghelia după Ioan l-a descris ca fiind, totodată, și hoț deoarece ar fi furat din banii comuni.
În tradiția ortodoxă, Miercurea Mare are legătură cu momentul în care Iuda a decis să-L trădeze pe Iisus Hristos pentru 30 de arginți.
Trădarea și moartea lui Iuda
Suma de 30 de arginți nu a fost aleasă la întâmplare. În Vechiul Testament, acesta era prețul unui sclav. Gestul lui Iuda a fost influențat, potrivit Evangheliei după Luca, de “intrarea satanei în el. În ceea ce privește modul în care a sfârșit Iuda, există două versiuni biblice.
În Evanghelia după Matei se menționează că Iuda a fost măcinat de remușcări după ce a văzut că Iisus Hristos a fost condamnat la moarte. Acesta a mers la preoți, acolo unde le-a aruncat cei 30 de arginți, și a spus: “Am greșit vânzând sânge nevinovat”. Preoții nu au fost de acord să primească banii înapoi pentru templu. În schimb, au cumpărat cu ei “Țarina Olarului”, cunoscută sub numele de “Țarina Sângelui”, iar Iuda s-a dus la ea și s-a spânzurat.
A doua versiune a morții lui Iuda este menționată în Faptele Apostolilor. Această relatare a fost atribuită apostolului Petru și precizează că Iuda a folosit cei 30 de arginți pentru a cumpăra o țarină și nu preoții, așa cum apare în Matei. Acolo “s-a prăbușit cu capul în jos, a plesnit în două și i s-au vărsat toate măruntaiele”. Moartea sa violentă a fost interpretată ca fiind un semn al condamnării divine.
Iuda a ales să-L trădeze pe Iisus pentru un preț neînsemnat, lucru care pune accent pe superficialitatea deciziei sale, dar și pe contrastul dintre valoarea reală a Mântuitorului și recompensa pe care apostolul a primit-o în schimbul trădării. În plus, Iuda a fost reprezentat, în multe icoane ortodoxe despre Miercurea Mare, în timp ce primea punga cu arginți, în contrast cu imaginea Lui Iisus Hristos spălând picioarele apostolilor, din Joia Mare.
Povestea lui Iuda rămâne o lecție importantă despre alegeri și responsabilitate, dar și remușcare și sensul mântuirii. Acesta reprezintă un simbolul al omului care a ales, în locul iertării, calea disperării după ce a făcut o greșeală.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨