Povestea uitata a partiei de ski din Bucuresti unde accesul era gratuit

Data actualizării: 5 aprilie 2025

Pârtia de ski din București are o poveste interesantă, pe care mulți bucureșteni nu o mai cunosc. Într-o vreme, accesul la această pârtie era gratuit și locația sa centrală permitea un acces facil pentru toți cei care doreau să practice sporturi de iarnă.

Locația pârtiei de ski

Pârtia de ski se afla în Berceni, mai exact în locul unde astăzi se află Parcul Tineretului. Înainte de a fi amenajat parc, această zonă era cunoscută sub numele de Valea Plângerii, o groapă de gunoi unde trăiau oamenii mai săraci ai Capitalei. În 1933, autoritățile au decis să transforme această zonă în trei pârtii de ski: una pentru începători, una pentru schiorii de nivel mediu și una pentru amatorii de săniuș.

Accesul era gratuit, iar pe pârtii se organizau și concursuri la acea vreme.

În timp, pârtia de ski din București a devenit o simplă amintire, fiind înlocuită de Parcul Tineretului.


Parcul Tineretului și transformarea zonei

Parcul Tineretului are, de asemenea, o poveste interesantă. Înainte de a deveni parc, zona era evitată de mulți bucureșteni. În 1940, zona a fost concesionată Uzinelor Comunale București, devenind oficial o groapă de gunoi. Lucrările de amenajare a parcului au început abia în 1965 și s-au finalizat aproape 10 ani mai târziu, în 1974. Parcul a fost extins în anii ’80, odată cu construcția Palatului Pionierilor și Șoimilor Patriei, care astăzi se numește Palatul Național al Copiilor.

Citește și:

Chiar dacă în trecut, aceasta zonă era o simplă groapă de gunoi, astăzi, zona Tineretului este una dintre cele mai scumpe din București. Prețurile pentru apartamente cu două camere pot ajunge și la 90.000 de euro, în timp ce chiriile depășesc frecvent 500 de euro pe lună pentru un apartament și 300 de euro pentru o garsonieră.

În ciuda transformării radicale a zonei, amintirea pârtiei de ski rămâne vie în memoria celor care au avut șansa să o folosească.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨