Poziția corectă a brațului la măsurarea tensiunii arteriale. Eroarea comună care duce la valori crescute

Poziția corectă a brațului atunci când se măsoară tensiunea arterială este un aspect deseori neglijat, dar care poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor.
Un număr mare de români comit o greșeală aparent banală, fie acasă, fie în cabinetele medicale, care poate duce la valori artificial crescute ale tensiunii arteriale, provocând îngrijorări inutile, fără un motiv real.
Impactul poziției brațului asupra rezultatelor
Studiile recente au arătat că o poziție incorectă a mâinii poate duce la valori crescute ale tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la diagnostice false, precum hipertensiunea arterială. Un raport publicat de JAMA Internal Medicine arată că și cea mai mică eroare poate influența negativ valorile măsurătorii tensiunii arteriale.
De exemplu, simpla poziționare a brațului pe genunchi sau lăsarea lui să atârne pe o parte a corpului poate crește valorile cu 10 puncte. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au realizat un studiu pe 130 de subiecți. Aceștia au așezat brațele în poziții diferite, ceea ce i-a ajutat pe cercetători să descopere care este poziția corectă pe care trebuie să o adopți atunci când ți se ia tensiunea.
Poziția ideală pentru măsurarea tensiunii arteriale
Potrivit cercetătorilor, poziția ideală este cu brațul sprijinit pe birou sau pe o masă, cu mijlocul manșetei la nivelul inimii. Orice altă poziție, indiferent de cât de comodă sau practică poate fi, este complet eronată și va modifica valorile măsurătorii.
În timpul studiului menționat anterior, s-a observat că pacienții care aveau brațul sprijinit pe genunchi, au avut tensiunea arterială sistolică mai mare cu patru puncte. Tot cu patru puncte a fost mai mare și tensiunea diastolică. De departe, poziția care a mărit cel mai mult valorile a fost cea cu brațul atârnat pe lateral.
În această situație, tensiunea sistolică a crescut cu șapte puncte, iar tensiunea diastolică a fost mai mare cu 4.4 puncte. De asemenea, în cazul persoanelor care sufereau deja de hipertensiune arterială, valorile au fost mult mai mari. Brațul pus pe o parte le-a crescut acestora tensiunea arterială sistolică cu nouă puncte.
Măsurarea tensiunii arteriale acasă
Nu trebuie să te deplasezi neapărat la cabinetul medicului pentru a-ți măsura tensiunea arterială. O poți face și acasă, cu ajutorul unui tensiometru. Acest aparat dă un rezultat mult mai bun în comparație cu cele care măsoară de la încheietura mâinii.
Tot ce trebuie să faci este să îți pui manșeta pe brațul poziționat așa cum am menționat anterior și să apeși pe un buton. De aici încolo, aparatul va face toată treaba. Manșeta se va umfla cu aer pentru a restricționa sângele, însă această senzație de disconfort durează câteva secunde. Ulterior, manșeta va începe să elibereze presiunea, moment în care senzorul tensiometrului va prelua vibrația din artere. Presiunea din manșetă este înregistrată în două puncte, iar aceste măsurători sunt folosite pentru a citi tensiunea arterială totală.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨