Proiectul măreț refuzat de Ceaușescu redevine prioritate în 2025: Canalul Siret – Bărăgan

Un proiect major, care nu a primit aprobarea imediată a dictatorului Nicolae Ceaușescu, este pe cale să prindă contur în 2025. Este vorba despre Canalul Siret – Bărăgan, care, conform planurilor, va avea construiți primii 35 de kilometri.
Canalul Siret – Bărăgan: o lucrare de beneficiu economic
Canalul Siret – Bărăgan este un canal în construcție pe râul Siret, între Barajul Călimănești și Lacul Dridu. Proiectat pentru a avea 198 de kilometri, canalul era destinat să aducă beneficii economice țării, prin asigurarea apei necesare pentru irigații în Bărăgan și utilizarea ca rută pentru transportul naval de mărfuri. De asemenea, acesta contribuia la reducerea riscului de inundații în lunca Siretului.
Un proiect cu o istorie lungă
Primele studii privind realizarea Canalului Siret – Bărăgan au fost realizate încă din 1912 de Prof. Alexandru Davidescu. În ciuda demonstrării fezabilității unui canal care permitea irigarea a 200.000 ha, studiul nu s-a concentrat pe problemele de gospodărie a apelor legate de construcția lui. Studiile au continuat și în perioada 1959 – 1962, în cadrul Planului de Amenajare al Bazinului Siret și în cadrul Planului Național de Amenajare a Apelor din România. În perioada 1972 – 1974, rezultatele studiilor i-au fost prezentate lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul nu a fost de acord cu o legătură hidrotehnică între Siret și Ialomița, prelungită până la Dunăre pe valea Mostiștei, preferând o variantă mai costisitoare.
„Cred că în toamnă vom începe lucrările la canalul Siret Bărăgan pe primii 35 de kilometri. Gravitațional din acest canal, fără consum de energie, putem iriga aproape 400.000 de hectare.”
a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, proiectul nu va stagna aici. În următorii 3 ani, capacitatea de irigare a canalului va ajunge la 650.000 de hectare, iar pentru atingerea obiectivului, este necesară prelungirea infrastructurii principale. „Este prioritatea numărul unu a Ministerului Agriculturii, reabilitarea sistemului de irigare.”, a mai spus Florin Barbu.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨