Răsturnare de situație. Ilie Bolojan a modificat chiar acum pachetul de măsuri de austeritate, la asta nu se aștepta nimeni

Data actualizării: 5 iulie 2025

Guvernul a schimbat în ultimul moment o parte din măsurile de austeritate, la cererea premierului Ilie Bolojan, după ce pachetul fiscal adoptat vineri a stârnit un val de critici. Potrivit surselor citate de Antena 3 CNN, autoritățile au decis să modifice regimul plăților pentru cei 3,3 milioane de români care vor deveni neasigurați la sănătate începând de luna viitoare.

Dacă inițial era prevăzut ca aceștia să achite către stat o sumă de aproximativ 2.400 de lei în două tranșe egale, noua formulă presupune ca prima plată să fie de 25%, urmând ca restul de 75% să fie achitat ulterior.

Modificări și presiuni în zona bancară și HoReCa

Guvernul a intervenit și asupra taxei bancare, în special pentru instituțiile financiare mici. Ajustarea vine după ce reprezentanții sectorului bancar au cerut ca aceste entități să fie protejate, pentru a nu-și opri activitatea.


Pe partea de fiscalitate în domeniul HoReCa, surse guvernamentale au confirmat că există o presiune puternică din partea Comisiei Europene, care solicită ca TVA-ul redus de 11% să fie urcat la 21% cel târziu de la 1 ianuarie 2026. Potrivit acelorași surse, statul român a pierdut aproximativ 2 miliarde de lei din cauza aplicării actualului nivel redus de TVA în acest sector.

Citește și:

Pentru a evita probleme juridice, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, i-a cerut ministrului Justiției, Radu Marinescu, să pună juriștii instituției în sprijinul echipelor din Finanțe. Scopul este clar:

„să-i ajute să facă acest pachet de măsuri, astfel încât el să nu poate să fie contestat, să nu pice la Curtea Constituțională”.

Executivul pregătește în paralel și un al doilea val de măsuri, din care speră să strângă aproape 6 miliarde de lei. Din această sumă:

  • 2,5 miliarde de lei ar urma să vină din taxarea proprietăților. Planul prevede o dublare a taxelor actuale, iar dacă nu se poate aplica valoarea de piață, grilele fiscale vor fi modificate.
  • 3,5 miliarde de lei sunt estimate să vină dintr-o nouă taxă auto, care îi vizează atât pe transportatori cât și pe șoferii persoane fizice. Taxa va fi calculată în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului, la care se adaugă o componentă de poluare.

Guvernul a transmis vineri că proiectul de lege:

„reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanţelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, şi, pe de altă parte, prin creşterea veniturilor, astfel încât să se poată susţine, din fonduri publice, finanţarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetăţenilor”.

Documentul conține o serie de obiective clare, printre care se află:

  • „Reducerea ţintei de deficit bugetar de la 9,3% şi realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani”
  • „Recâştigarea încrederii investitorilor şi evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de ţară”
  • „Evitarea suspendării fondurilor europene şi continuarea implementării proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare”
  • „Realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană şi posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecţia prevăzută fiind de 2.680 miliarde de Euro brut, respectiv 0.7% din PIB”

Pachetul fiscal este împărțit în două direcții:

  • Măsuri pentru creșterea veniturilor, cu un impact bugetar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) și 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB).
  • Măsuri pentru reducerea cheltuielilor, cu o economie estimată de 1,25 miliarde lei în 2025 (0,06% din PIB) și 57,3 miliarde lei în 2026 (2,82 % din PIB).

În final, proiectul de lege va fi transmis în Parlament, pentru ca Guvernul să își asume răspunderea în fața Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în baza articolului 114 din Constituţia României.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨