Reforma sistemului de pensii din România a adus o serie de schimbări esențiale, iar recalcularea pensiilor este un aspect crucial al acestui proces. Un exemplu concret ilustrează modul în care această recalculare poate influența veniturile lunare ale unui pensionar care a activat doar 31 de ani.

1.200 de lei în plus la pensie pentru persoanele care au lucrat 31 de ani

Recalcularea pensiilor este un proces complex și important în cadrul sistemului de securitate socială din România. Conform newsweek.ro, mulți pensionari se află acum în situația de a primi pensii revizuite, care să reflecte mai fidel contribuția lor la sistemul de pensii. Un exemplu concret demonstrează impactul acestui proces asupra sumei primite lunar de un pensionar.

În acest exemplu, discutăm despre un pensionar care a lucrat doar 31 de ani și a ieșit la pensie înainte de 2011. În mod inițial, el primea o pensie de doar 900 de lei, considerată insuficientă pentru a acoperi cheltuielile de trai. Cu toate acestea, după recalculare conform noii legi a pensiilor, acest pensionar va primi 1.200 de lei în plus lunar.

Reclamă

Câte puncte a acumulat un pensionar în 31 de ani de muncă

Pentru a înțelege modul în care acest pensionar a beneficiat de o majorare a pensiei, trebuie să privim contribuția sa la sistemul de pensii. Acesta a acumulat un punctaj mediu anual de 1,15, reflectând contribuția sa pe parcursul celor 31 de ani de muncă. Beneficiind și de puncte bonus pentru anumite aspecte, cum ar fi grupa a II-a de muncă, acest lucru a adus un plus de 3,25 puncte la totalul său.

Astfel, totalul punctelor acumulate de acest pensionar ajunge la 44,5. Prin aplicarea formulei de recalculare, care înmulțește numărul total de puncte cu valoarea punctului de referință (VPR), de 81 de lei, se obține suma brută a pensiei recalibrate. Prin urmare, pensia recalculată a acestui pensionar va fi de 3.600 de lei brut.

Este important de subliniat că acest proces de recalculare are un impact semnificativ asupra nivelului pensiilor, aducând beneficii financiare substanțiale pentru mulți pensionari.

Întrucât recalcularea este în faza de finalizare, se așteaptă ca primele adeverințe să fie emise după data de 15 iunie. Pensia mărită va fi distribuită pentru prima oară în luna septembrie.

Procesul de recalculare urmărește să asigure o mai bună protecție socială pentru milioanele de pensionari din România, care își așteaptă creșterea pensiei cu nerăbdare începând cu luna septembrie. Acest efort continuu de a ajusta pensiile conform noilor reglementări vine cu beneficii directe pentru pensionari și cu scopul de a asigura un trai mai bun pentru aceștia.