Reforma pensiilor: Cum se vor calcula sumele pentru cei cu 25-30 de ani de vechime

Noua lege a pensiilor va aduce schimbari majore in sistemul de calcul al pensiilor, iar unul dintre aspectele importante este recalcularea pensiilor pentru cei care au o vechime in munca cuprinsa intre 25 si 30 de ani, incepand cu data de 1 septembrie 2024. Aceasta modificare vine ca o incercare de a rezolva inechitatile din sistem si de a asigura o mai mare echitate intre pensionari. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a detaliat noile schimbari si a explicat cum vor fi calculate sumele pentru cei care au muncit peste 25 de ani.
Noua formula de calcul a pensiilor
Potrivit noii legi a pensiilor, calculul sumelor de plata pentru pensionarii cu o vechime in munca de peste 25 de ani se va face dupa o formula precisa. Valoarea punctului de referinta (VPR) va fi de 81 de lei, iar numarul total de puncte se va calcula astfel: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate si contributivitate
In ceea ce priveste punctele de necontributivitate, acestea vor fi acordate pentru anii in care persoanele au avut perioade necontributive, cum ar fi anii petrecuti in armata, perioade de somaj sau perioade de studiu (0,25 puncte pentru fiecare an). Pe de alta parte, punctele de contributivitate vor fi acordate pentru anii in care persoanele au contribuit la sistemul de pensii, fiind acordat un punct pentru fiecare an lucrat.
Echitatea si sustenabilitatea sistemului de pensii
Ministrul Muncii a subliniat ca principalele obiective ale reformei pensiilor sunt echitatea si o crestere sustenabila a pensiilor. Noua lege va asigura ca fiecare persoana va primi o pensie corecta, in functie de contributiile platite si de vechimea in munca. De asemenea, este important de mentionat ca in noua lege contributivitatea nu dispare, ci are un rol crucial in calculul pensiilor.
Ministrul a precizat ca, in Romania, raportul intre numarul de pensionari si numarul de salariati este unul echilibrat, ceea ce ofera o baza solida pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii. Prin urmare, recalcularea pensiilor pentru cei cu o vechime de peste 25 de ani va avea in vedere aceste aspecte, asigurandu-se astfel ca fiecare persoana va primi o pensie corecta si echitabila.
Recalcularea pensiilor pentru cei cu o vechime in munca cuprinsa intre 25 si 30 de ani va aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste modul de calcul al sumelor primite. Noua lege a pensiilor urmareste sa asigure echitatea si sustenabilitatea sistemului de pensii, oferind pensionarilor un nivel corect al veniturilor in functie de contributiile platite si de vechimea in munca.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨