Regina Maria a fost o figuri marcante ale istoriei României, recunoscută pentru frumusețea ei rară, energia sa debordantă și implicarea activă pe front, în timpul Primului Război Mondial. Moartea ei, învăluită în mister, a stârnit multe speculații și controverse, făcând-o să rămână în memoria colectivă ca o regină puternică și iubită.
Regina Maria, regina-bărbat a României
Regina Maria a fost cunoscută sub numele de „regina-bărbat” datorită temperamentului său energic și implicării active în afacerile statului. Născută pe 29 octombrie 1875, la Eastwele Park–Kent, în Anglia, cu trei prenume – Maria Alexandra Victoria – aparținea Casei de Saxa-Coburg și Gotha. Fiica ducelui Alfred, era verișoară cu țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, și cu împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea.
Reclamă
Moartea Reginei Maria și speculațiile
La vârsta de 16 ani s-a logodit cu Ferdinand, prințul moștenitor al României, cu care a avut cinci copii. După moartea regelui Ferdinand, Regina Maria a fost persecutată de fiul său, Carol al II-lea, și a murit în obscuritate pe 18 iulie 1938. Speculațiile privind cauza morții ei au fost numeroase, de la zvonuri despre un schimb de focuri între regină și fiul ei, până la boli grave precum cancerul esofagian și ciroza.
Hitler, avionul refuzat și moartea în tren
Regina Maria și-a cerut fiului său un avion pentru a o aduce în România, dar acesta a refuzat. Hitler s-a oferit să îi pună la dispoziție un avion sanitar, oferta fiind refuzată de regină. Ea a preferat să vină cu trenul pentru a muri în țara adoptivă. Când trenul a ajuns la Cernăuți, regina murise, iar a doua zi, Carol al II-lea a anunțat decesul.
Regina Maria a rămas cunoscută nu doar pentru implicarea sa politică și socială, ci și pentru frumusețea ei rară și pentru opera sa literară. Considerată una dintre cele mai puternice regine ale României, Maria a fost iubită și respectată de contemporanii ei și rămâne un simbol al istoriei naționale până în prezent.