Castraveţii muraţi în saramură reprezintă acompaniamentul ideal pentru fripturi sau salatele de boeuf. Cu rețeta potrivită, aceștia pot rămâne crocanți timp de luni de zile, spre deliciul celor care îi savurează.

Pentru a obține castraveți murați perfecți, este esențial să alegem cu atenție ingredientele și să urmăm câțiva pași simpli, dar importanți. Rețeta propusă de Cristi Cr include:

  • 2 kg castraveţi mici sau medii
  • 1,5 l apă
  • 30 gr sare neiodată (aproximativ o lingură şi jumătate)
  • 4-5 căţei de usturoi decojiţi şi tăiaţi în 2
  • 100 gr hrean tăiat în fâşii lungi (6-8 fâşii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2-3 fire de mărar uscat
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov tăiat rondele (opţional)
  • 1 lingură de oţet alimentar (aproximativ 20 ml)

Înainte de a începe procesul de murare, castraveții trebuie să fie tari și de dimensiune mică sau medie. Este recomandat să evităm castraveții curbați, deoarece aceștia sunt mai greu de așezat în borcan.

Reclamă

Preparare Pas cu Pas

Mai întâi, castraveții se spală în două sau trei ape reci și se scurg bine. De asemenea, se spală și un borcan de trei litri sau mai multe borcane mai mici. Hreanul se curăță și se taie în fâșii, iar usturoiul se taie în 2-3 bucăți. Ardeii iuți se spală și se pregătesc legăturile de cimbru și de mărar uscat.

Pe fundul fiecărui borcan se așază un fir de mărar cu tot cu tijă, cimbru și două fâșii de hrean. Primul strat de castraveți se așază în picioare, bine îndesați. Se presară câteva bucăți de usturoi și se adaugă un ardei iute. Al doilea strat de castraveți se așază similar, iar ultimul strat trebuie așezat pe orizontală, adăugând, dacă dorim, rondele de morcov, alături de hrean, mărar și cimbru uscat.

Secretul Crocanței

Saramura se face din sare neiodată, cea mai potrivită fiind sarea gemă, grunjoasă. La fiecare litru de apă se pune câte o lingură de sare (aproximativ 20 gr). Apa se pune la fiert împreună cu sarea și se lasă să fiarbă clocotit timp de cinci minute. După ce s-a răcit puțin, saramura se toarnă peste castraveți.

Pentru a evita crăparea sticlei în momentul în care turnați saramura fierbinte, borcanele se pun peste lame de cuțit metalice sau tăvi din metal. Borcanele se acoperă cu farfurioare și se lasă pe masă timp de 24 de ore. După această perioadă, se completează borcanul cu restul de saramură rece rămasă, până se umple.

Secretul unor castraveți care rămân crocanți timp de mai multe luni este să adăugați o lingură de oțet în borcan în această etapă. Ultima etapă este legarea borcanelor cu celofan și sfoară udă, pentru a se strânge bine în jurul gurii borcanului după ce se usucă.

Borcanul sau borcanele se depozitează în cămară și se deschid în sezonul rece, când castraveții murați sunt deliciul ideal pentru fripturi. Poftă bună!