„Rețeta succesului în afaceri cu doar 10 animale”: O gospodărie din România care a găsit formula perfectă

Într-o gospodărie din județul Harghita, la Suseni, un fermier a descoperit rețeta succesului în afaceri cu o microfermă de doar 10 vaci. Banyasz Jozsef, în vârstă de 57 de ani, deține o producție proprie de brânzeturi maturate, transmițând spiritul său antreprenorial și altor agricultori din zonă.
Un țăran autentic
Banyasz Jozsef se descrie drept un ‘țăran autentic’ care, deși a avut aspirații de intelectual, a ales să se dedice lucrurilor simple. Cu zece ani în urmă, el a decis să se dedice microfermei sale. Fermierul crește vaci din rasa Bălțată Românească, funcționând după modelul vechi al unei gospodării țărănești.
„Fiecare om în zona noastră, deci în toată România putem spune, de trei-patru generații înainte erau țărani, numai că moda și paradigma ne-a scos din această idee. Omul dacă vrea să găsească fericirea, atunci prin natură o va găsi și direcția către natură este o viață țărănească autentică unde omul trăiește cu animalele, cu pământul și dacă trezești pământul atuncea trezește în tine și cum să zic ființa care este proprie a pământului, al solului”, a spus crescătorul de animale.
Un model de gospodărie integrat în familie
Gospodăria are o activitate predominant zootehnică, cu un efectiv de vaci de lapte care reprezintă principalul mijloc de producție. Animalele sunt crescute prin pășunat și, conform fermierului, ‘gospodăria este integrată în familie’. În plus, ‘fiecare animal în familie are un anumit rol în această interacțiune’. Vaci de muls, fân, apă curată, aer curat, lumină și afecțiunea țăranului sunt elementele esențiale ale acestei microferme.
Brânza maturată, produsul vedetă
Laptele produs de cele 10 vaci este procesat în gospodărie, rezultând brânzeturi maturate după rețete tradiționale. Fermierul are de lucru în fiecare zi, prelucrând 150 de litri de lapte. Producția anuală de brânză maturată poate ajunge chiar și la 3.500 de kilograme. Brânza nu numai că ajută la finanțarea fermei și a familiei fermierului, ci este și un simbol al ‘vieții țărănești autentice’.
În final, scopul lui Banyasz Jozsef nu este doar să aibă succes în afaceri, ci și să salveze gospodăria țărănească în forma sa veche. De aceea, spațiul său a fost gândit ca un spațiu de învățătură proprie, dar și de împărtășire cu oamenii din jur. Fermierul speră ca tinerii din generațiile viitoare să valorizeze aceste principii.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨