Rețete de post sfinte și sănătoase de la Mănăstirea Pasărea

Data actualizării: 2 august 2024

În perioada postului, mulți dintre noi căutăm inspirație pentru a pregăti mâncăruri sănătoase și gustoase. Ce loc mai bun pentru a găsi aceste rețete decât la mănăstiri, unde tradiția și simplitatea se îmbină pentru a crea preparate delicioase? Mănăstirea Păsărea ne oferă câteva rețete de post care nu doar că respectă rigorile religioase, dar sunt și o veritabilă comoară culinară.

Ghiveci Călugăresc: O Simfonie de Legume

Ingrediente și pregătire

Pentru a pregăti acest delicios ghiveci călugăresc, veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 3 cartofi de mărime potrivită, 2 morcovi, 2 ardei grași, 1 dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate de varză, o mână de fasole verde, o țelină, 2 cepe, 4 roșii potrivite, o linguriță de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion, 2 linguri de pătrunjel verde tocat, 2 linguri de untdelemn și sare după gust.

Legumele se spală bine și se curăță de coajă (cartofii, țelina, morcovii și dovlecelul). Varza se toacă fideluță, conopida se rupe în buchețele, iar fasolea verde se taie în bucăți de 2-3 cm. Cepele se curăță și se călesc într-o cratiță cu untdelemn încins. Se adaugă legumele și ardeii tăiați bucățele, se pune sare și se stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate.


Preparare la cuptor

Roșiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeața tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit și se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde și pastă de tomate. Rezultatul este un ghiveci savuros, plin de vitamine și nutrienți.

Citește și:

Iahnie de Fasole: O Rețetă Tradițională

Ingrediente și tehnică

Pentru a pregăti iahnia de fasole, aveți nevoie de: o cană de fasole boabe albă, 5 cepe mari, 150 ml untdelemn, 2 morcovi, 1 linguriță de boia dulce, 6 căței de usturoi, sare după gust, tarhon sau cimbru, 1 linguriță pătrunjel verde tocat și 1 linguriță pastă de tomate.

Fasolea se alege, se spală bine în mai multe ape și se pune la înmuiat peste noapte. A doua zi, se schimbă apa și se pune la fiert până dă în clocot, când se schimbă din nou apa. Se adaugă 1 ceapă tăiată în sferturi, 2 morcovi tăiați în jumătăți, tarhonul sau cimbrul și se lasă să fiarbă până ce fasolea devine moale.

Preparare și servire

După ce fasolea este moale, se strecoară printr-o sită. Într-o cratiță se pune untdelemnul la încins și se călesc cele 4 cepe rămase. Când ceapa s-a rumenit, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legumele și sare după gust. Se fierbe până ce scade bine, iar la final se presară pătrunjel verde tocat. Iahnia de fasole este perfectă pentru a fi servită ca fel principal, alături de o salată verde.

Chifteluțe Mănăstirești de Post: Sănătate și Gust

Ingrediente și preparare

Pentru a pregăti chifteluțele mănăstirești de post, veți avea nevoie de: 2 căni de fasole boabe, 2-3 felii de franzelă, 1 cană de orez, 1 ceașcă de ulei, 2 cepe, 5-6 căței de usturoi, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 frunze de dafin, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, 50 grame de făină, sare și cimbru după gust.

Fasolea se fierbe după procedura obișnuită, schimbând prima apă și adăugând morcovul, păstârnacul și ceapa tocată. Se adaugă și cele două frunze de dafin și se sarează după gust. Când fasolea este bine fiartă, se scurge de zeamă (nu aruncați zeama, o veți folosi mai târziu) și, într-un bol, se adaugă pâinea înmuiată cu zeamă de fasole, usturoiul pisat, cimbrul, mărarul și pătrunjelul tocate.

Modelare și prăjire

Compoziția se amestecă bine și se dă prin mașina de tocat sau la blender. Se modelează sub formă de bile de circa 3 centimetri sau de chiftele plate de 5 centimetri diametru și 1 centimetru grosime. Chiftelele se dau prin făină și se prăjesc în ulei bine încins. Din restul de zeamă de la fiertul fasolei se prepară un orez tradițional, cu proporția de trei căni de zeamă la o cană de orez. Orezul se fierbe și se asezonează cu mărar din belșug, conform recomandării prezbiterei Garoafa Coman.

Mâncare de Ciuperci: Simplitate și Eleganță

Ingrediente și pregătire

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 250-300 g ciuperci de crescătorie, 2 linguri untdelemn, 1 lingură mărar verde tocat, 3 linguri vin, 1 linguriță făină și sare și piper după gust. Ciupercile se curăță, se spală bine și se taie mărunt.

Preparare și servire

Într-un vas se pune untdelemnul la încins, se adaugă ciupercile, se amestecă, se pune puțină apă și se lasă să fiarbă înăbușit 30-35 de minute. Se adaugă făina diluată în vin, sarea și un pic de mărar, și se lasă să mai fiarbă încă 15 minute. La sfârșit, se presară restul de mărar și se pune piper după gust. Această mâncare se poate servi ca atare sau alături de cartofi natur.

Aceste rețete simple și delicioase de la Mănăstirea Păsărea sunt perfecte pentru a adăuga varietate și savoare postului, oferind o experiență culinară îmbogățită de tradiția și spiritualitatea locului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨