Revigorarea creșterii animalelor în România: de la consumul propriu la exporturi valoroase

Data actualizării: 19 mai 2025

În ultimii ani, curțile oamenilor s-au umplut de păsări, dar fără viețuitoare mari. Din fericire, lucrurile s-au schimbat.

Animalele pe care românii au reînceput să le crească

Pentru consumul propriu, românii au reînceput să crească animale mari. Multe dintre aceste animale merg direct la export, străinii fiind gata să plătească bani grei pentru ele. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, vietățile pe care românii le cresc din nou, după ce o perioadă au renunțat să le aibă în ogradă, sunt majoritatea destinate exportului. Specialiștii susțin că este vorba de efectivele de porci, ovine și caprine care au crescut semnificativ.

În anul 2024 erau mai multe decât în 2023, ceea ce înseamnă că românii le îngrijesc pentru beneficiile pe care le primesc.

România are 11,87 milioane de capete de ovine și caprine, ocupând locul doi la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. În privința densității la 100 ha teren, România s-a situat pe locul doi, după Grecia.


Efectivele de porcine, ovine și caprine în România

La 1 decembrie 2024, numărul oilor, mioarelor și caprelor se ridica la 10,233 milioane de capete, pe plus cu 169.000 de capete în comparație cu aceeași perioadă din 2023. În 2024, numărul total de porcine și efectivul matcă (scroafe de prăsilă) au crescut cu 2,8%, respectiv cu 14,8%, ajungând la 3.243 milioane de capete.

Citește și:

În cazul efectivelor de porcine, România s-a situat pe locul 9, în 2024, în Uniunea Europeană.

Majoritatea vietăților crescute în fermele românești pleacă la export pentru că străinii adoră carnea acestor animale. Sunt gata să achite oricât pentru a o consuma. În concluzie, românii au reînceput să crească mai multe animale, atât pentru consumul propriu, cât și pentru export, ceea ce reprezintă o sursă importantă de venit.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨