Riscurile ascunse ale verii: Căpușele și pericolul nevăzut din parcuri și păduri

Pe măsură ce vremea devine mai caldă, căpușele devin o reală problemă, mai ales în zonele cu vegetație densă. Aceste insecte de dimensiuni foarte mici se prind ușor de piele, iar mușcătura lor poate duce, în unele cazuri, la infecții serioase, cum ar fi boala Lyme.
Atenție la semnele neobișnuite
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția pe Facebook și a subliniat că niciun simptom neobișnuit nu ar trebui ignorat în această perioadă, mai ales după contactul cu zonele de risc.
„Ne confruntăm cu infecții care nu mai au un profil clasic. Un pacient poate ajunge la dermatolog cu o leziune banală și, în câteva zile, să ajungă la terapie intensivă. Fără tratament infecția poate progresa spre paralizie facială, tulburări cardiace și afecțiuni articulare cronice.”
Unul dintre semnele care pot apărea după o mușcătură de căpușă este o erupție pe piele, cunoscută sub numele de eritem migrator. Această manifestare apare la câteva zile și poate indica prezența bolii Lyme.
Protecție împotriva căpușelor
Căpușele sunt mai active în zilele călduroase, de aceea este recomandat să alegem haine care să ne protejeze: pantaloni lungi, care să fie introduși în șosete și bluze cu mâneci lungi, ca pielea să fie cât mai puțin expusă. De asemenea, purtarea unor haine în nuanțe deschise face mai ușoară observarea căpușelor, iar încălțămintea ar fi bine să fie complet închisă, fără tăieturi sau găuri. Pe de altă parte, medicul Ciuhodaru a dezvăluit și când este cazul să apelăm la ajutorul medicilor.
„Căpușa trebuie extrasă printr-o intervenție chirurgicală cât mai urgentă. Dacă ați încercat să scoateți căpușa cu penseta și capul ei s-a rupt și a rămas în piele, prezentarea la medic și extragerea chirurgicală este o urgență pentru prevenirea infecției și a complicațiilor.”
Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile. Este esențial să consultați un medic dacă apar modificări la nivelul mușcăturii sau simptomele variate ale așa-numitei „gripe de vară” însoțită de dureri musculare, transpirații sau nas înfundat.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨