Rolul esențial al codului POD pe factura de energie electrică: ce trebuie să știe fiecare client

Data actualizării: 12 iulie 2025

De la 1 iulie 2025, românii au devenit mai preocupați de factura la energie electrică. Un element cheie care apare pe această factură este codul numeric cunoscut sub numele de POD. Acesta este un termen pe care mulți români nu îl înțeleg și nici nu știu ce reprezintă.

Înțelegerea codului POD

Termenul de POD este abrevierea de la ”Point of Delivery”, adică locul de consum. Acesta este un cod numeric unic care se atribuie fiecărui punct de consum dintr-o rețea. POD joacă un rol important în identificarea locului unde este consumată energia și este esențial în procesul de administrare corectă a consumului de energie.

POD este echivalentul unui CNP pentru locul de consum

Prin intermediul acestui cod, este mult mai ușoară implementarea anumitor modificări tehnice sau contractuale. POD este util și atunci când intervin actualizările de tarif sau când se schimbă locul de consum sau furnizorul de energie. Operatorii de energie electrică pot monitoriza în timp real și într-un mod eficient consumul de energie cu ajutorul POD, evitând astfel erorile și eventualele confuzii între diferite puncte de consum.


Unde se găsește POD pe factură

De obicei, vei regăsi codul POD tipărit fie în partea de sus a facturii, fie în secțiunea special dedicată informațiilor despre cont. Codul POD vine mereu însoțit de codul de client, care este un alt factor de identificare important. Este esențial să verifici de fiecare dată codul POD. Acesta trebuie să fie constant, iar dacă observi vreo modificare, înseamnă că s-a produs o eroare.

Citește și:

Este recomandat să ai mereu notat la îndemână codul POD, mai ales dacă vrei să compari consumul lunar sau anual. De asemenea, pentru monitorizarea consumului de energie electrică, mai poți apela și la platformele online sau la aplicațiile furnizorilor de energie electrică.

Codul POD și codul de client sunt doi identificatori importanți, dar între care există anumite diferențe. POD este atribuit locului unde se consumă energia, iar codul de client reprezintă relația pe care o ai cu furnizorul. Codul de client este, de fapt, identificatorul unic al contului tău la furnizorul de energie.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨