România a fost zguduită de un cutremur în noaptea de 14 iunie 2024, la ora 00:44:12. Seismul, de magnitudine ml 2.5, s-a produs în zona Oltenia, județul Gorj, la o adâncime de 13.2 km. Acesta este al doilea cutremur înregistrat în aceeași zonă în ultimele 24 de ore, după ce un alt seism, cu magnitudinea ml 2.1, a avut loc pe 13 iunie 2024 la ora 21:32:55, la o adâncime de 11.8 km.

Descrierea cutremurului din Gorj

Cutremurul de noaptea trecută a fost resimțit în mai multe orașe din apropiere, inclusiv Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Deva, Râmnicu Vâlcea și Reșița. Epicentrul seismului a fost localizat la 15 km nord-vest de Târgu Jiu, la o adâncime relativ mică de 13.2 km, ceea ce a făcut ca efectele să fie simțite în zonele învecinate.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut o intensitate redusă, nefiind raportate pagube materiale semnificative sau victime. Cu toate acestea, seismul a fost suficient de puternic pentru a fi resimțit de locuitorii din proximitatea epicentrului, creând o stare de neliniște în rândul populației.

Reclamă

Al doilea cutremur în mai puțin de 24 de ore

Cu doar câteva ore înainte de cutremurul din noaptea de 14 iunie, un alt seism, cu magnitudinea ml 2.1, a fost înregistrat în aceeași zonă. Acesta s-a produs la ora 21:32:55, la o adâncime de 11.8 km și a avut epicentrul la 17 km nord-vest de Târgu Jiu. Similar cu cel de noaptea trecută, și acest cutremur a fost resimțit în orașele din apropiere, dar nu a cauzat pagube materiale.

Faptul că două cutremure s-au produs într-un interval de timp atât de scurt a stârnit îngrijorare în rândul localnicilor. Autoritățile locale și specialiștii în seismologie monitorizează situația pentru a evalua dacă există riscul unor replici sau a unui seism mai puternic. De asemenea, se fac verificări pentru a asigura că infrastructura locală nu a fost afectată de aceste evenimente seismice.

Zonele afectate de cutremurele din Gorj:

  • Târgu Jiu: 15 km NV de epicentrul cutremurului din 14 iunie și 17 km NV de epicentrul cutremurului din 13 iunie.
  • Drobeta-Turnu Severin: 66 km NE de epicentrul cutremurului din 14 iunie și 67 km NE de epicentrul cutremurului din 13 iunie.
  • Hunedoara: 70 km S de epicentrul cutremurului din 14 iunie și 68 km S de epicentrul cutremurului din 13 iunie.
  • Deva: 85 km S de epicentrul cutremurului din 14 iunie și 83 km S de epicentrul cutremurului din 13 iunie.
  • Râmnicu Vâlcea: 98 km V de epicentrul cutremurului din 14 iunie și 99 km V de epicentrul cutremurului din 13 iunie.
  • Reșița: 98 km E de epicentrul cutremurului din 14 iunie și 96 km E de epicentrul cutremurului din 13 iunie.