România ar putea trece printr-o schimbare majoră în urma unui nou proiect legislativ de reorganizare administrativă. Inițiativa, propusă de deputatul Tudor Benga, prevede reducerea numărului de județe de la 42 la numai 12. Aceasta ar putea aduce și alte modificări semnificative în structura administrativă a țării.
O Nouă Viziune pentru România
România ar putea spune adio fragmentării administrative care a caracterizat țara de-a lungul decadelor. Proiectul legislativ propus de deputatul Tudor Benga și susținut de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) vizează o reorganizare profundă a teritoriului național. Conform acestei inițiative, numărul de județe ar urma să scadă de la 42 la doar 12.
Reclamă
Această propunere nu doar că ar reduce numărul de județe, dar ar impune și praguri minime de populație pentru orașe și comune: minim 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune. „Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială,” a declarat Benga, subliniind importanța acestui demers.
Impactul Asupra Administrării Locale
Reorganizarea propusă ar avea un impact major asupra modului în care sunt administrate localitățile din România. Deputatul Tudor Benga susține că această reformă este esențială pentru a reduce risipa bugetară și pentru a eficientiza absorbția fondurilor europene.
În plus, comasarea județelor ar urma să se facă ținând cont de identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, precum și de fluxurile umane, economice și logistice actuale. Aceasta ar putea însemna că numeroase localități mici și comune ar pierde statutul actual, fiind integrate în structuri administrative mai mari.
„Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ,” a argumentat Benga, subliniind nevoia de a pune capăt fragmentării teritoriale.
Reacții și Perspective Viitoare
Subiectul reorganizării administrative a României este extrem de delicat și controversat. Politicienii au evitat până acum să abordeze această temă, temându-se de pierderea influenței asupra cetățenilor. Totodată, clasa politică actuală, formată din PSD, PNL și UDMR, ar avea mai degrabă interesul de a menține actuala structură administrativă.
Cu toate acestea, Benga rămâne optimist și determinat să ducă această reformă la bun sfârșit. „Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare,” a promis deputatul, sugerând că dezbaterile vor continua și vor implica toți actorii instituționali relevanți.
Implementarea acestei reforme ar putea schimba radical peisajul administrativ al României, oferindu-i o șansă unică de a eficientiza gestionarea resurselor și de a îmbunătăți calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor. Rămâne de văzut cum vor reacționa politicienii și publicul larg la această propunere îndrăzneață.
Astfel, viitorul administrativ al României stă sub semnul întrebării, iar dezbaterile ce urmează vor fi esențiale pentru a decide drumul pe care țara îl va urma.