Românii sunt printre cei ce adoră să se relaxeze la un pahar de suc, chiar dacă sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, mai ales dacă preferă să consume băutura răcoritoare într-un local. Cu toate acestea, chiar și cei care se mulțumesc cu un simplu pahar de suc acasă vor resimți impactul unei creșteri a prețurilor.

Scumpirea sucului de portocale

Pe fondul producțiilor slabe, prețul la sucul de portocale a atins un nou maxim în această săptămână, de 4,95 dolari pe două kilograme, pe piețele de mărfuri internaționale. Această creștere este cauzată de faptul că cultivatorii din principalele zone de producătoare de portocale din Brazilia se așteaptă la o recoltă cu 24% mai mică decât anul trecut, din cauza unei boli care afectează pomii și fructele acestora.

Specialiștii consideră că această situație este un rezultat al secetei deosebit de grave care a afectat perioada cheie de înflorire din ultima parte a anului 2023. De asemenea, această recoltă slabă va avea un impact dramatic asupra ofertei mondiale de suc de portocale, având în vedere că Brazilia este responsabilă pentru aproape 70% din exporturile totale de suc de portocale.

Reclamă

Conform specialiștilor, industria globală a sucului de portocale se află într-o criză fără precedent. Recolta slabă din Brazilia, lipsa producției din Florida și impactul creșterii costurilor și condițiilor nefavorabile de creștere au dus la o scădere a ofertelor globale la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Pe lângă aceasta, cererea pentru suc de portocale a început să scadă încă din anul trecut, odată cu creșterea prețurilor la cote alarmante.

Lobby pentru schimbarea reglementărilor alimentare

În fața acestei situații critice, Organizația Internațională a Fructelor Citrice (IFU) ia în considerare posibilitatea de a face lobby pentru o rescriere a reglementărilor alimentare la nivelul ONU, pentru a permite includerea altor citrice, cum ar fi mandarinele, în sucul de portocale. Se încearcă găsirea unor soluții pentru a menține industria sucului de portocale viabilă și pentru a satisface cererea consumatorilor în contextul unei oferte reduse.

Veștile despre scumpirea sucului de portocale nu sunt încurajatoare, însă consumatorii vor trebui să se adapteze la această situație și să își reevalueze obiceiurile de consum în ceea ce privește această băutură răcoritoare preferată. Este important ca toți cei implicați în industria sucului de portocale să colaboreze pentru a găsi soluții durabile și viabile în fața acestei crize globale.