Roșia-pom: Cultivată cu succes în România

Data actualizării: 9 iulie 2025

Un pom care face roșii? Da, acest lucru este posibil! Se numește roșia-pom sau „Octopus Tomato Trees” și este un hybrid fascinant care poate produce cantități impresionante de tomate. Acesta nu este un produs al ingineriei genetice, ci rezultatul unui proces de hibridare. Mai mult decât atât, roșia-pom poate fi cultivată cu succes și în România, fapt dovedit de un legumicultor din județul Neamț.

Roșia-pom: un pom care face roșii în România

Roșia-pom sau „Octopus Tomato Trees” este un soi de tomate cu o tulpină care poate ajunge până la 3-4 metri înălțime și trăiește până la 7 ani, în funcție de condițiile climatice. Acest pom uimitor poate produce zeci de mii de tomate în coroana sa imensă, făcându-l un subiect de interes pentru mulți pasionați de grădinărit.

Potrivit specialiștilor, roșia-pom nu este un organism modificat genetic, ci rezultatul unui proces de hibridare. Cea mai mare roșie-pom înregistrată în Cartea Recordurilor avea o coroană de 50 de metri pătrați și a produs 32.000 de tomate, demonstrând potențialul incredibil al acestui hybrid.


Cultivarea roșiei-pom în România

În România, roșia-pom a fost cultivată cu succes de către Valentin Cucu, un legumicultor din județul Neamț, la Bălțătești. Acesta a descoperit semințele pentru roșia-pom după ce a văzut o fotografie care l-a impresionat profund. Semințele au fost găsite în Canada, o țară cu o climă similară celei din România, contrar așteptărilor că ar fi originare din Italia.

Citește și:

Plantele crescute de Valentin Cucu au atins o înălțime de peste 2 metri în primul an și au produs 36 kilograme de roșii de pe 4 fire. Legumicultorul susține că roșia-pom poate rezista până la 7 ani, cu condiția să fie protejată de temperaturile scăzute în timpul iernii. Astfel, începând cu al patrulea an de la plantare, se pot recolta până la 100 de kilograme de roșii de pe o singură plantă.

Astfel, roșia-pom reprezintă nu doar o curiozitate botanică, ci și o oportunitate pentru agricultori de a obține recolte bogate și sănătoase de tomate într-un mod inedit și eficient.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨